Heikneuter

De moderne Amsterdammer hoort zichzelf graag praten over skylines. Hoogbouw boeit hem als een prikkelend fenomeen. En hij is met velen, want stukjes op krantenwebsites over spannende hoogbouwprojecten worden vaak aangeklikt. Het hoogste hotel van Nederland dat bij de RAI zal verrijzen (91 meter), of liever nog dat enorme gevaarte in de Houthavens aan het IJ (90 meter): de moderne Amsterdammer verlustigt zich gewoon aan de luxe die daar hoog boven de grond aan een of andere multimiljonair zal toebehoren. Geen kwaad woord over de duurste woning in dat glanzende megacomplex aan het IJ, dat boven alles uit zal torenen. Penthouse van 1.500 vierkante meter voor 10 miljoen euro: moet kunnen. Lekker gek juist.

In dit opzicht vindt de moderne Amsterdammer zichzelf onmetelijk veel ruimdenkender dan zijn voorgangers. Hij lacht zich suf om de heikneuters die vroeger bezwaar maakten tegen zogenaamd hoge flatgebouwen als de Wolkenkrabber (40 meter) in de Rivierenbuurt. Waarom zou hoogbouw niet in het oude en lage, vriendelijk vormgegeven Amsterdam passen? Natuurlijk wel! De moderne Amsterdammer weet niet hoe vaak hij de Breitnertoren, de Mondriaantoren en de Rembrandttoren (135 meter) moet aanprijzen als de fraaie landmarks die het ingeslapen Amsterdam nodig had. Prima dat de Amstel Tower (100 meter) daar nog bij komt. Prima ook dat er is besloten tot nog meer hoogbouw op de Zuidas.

Hoog is cool, vindt de moderne Amsterdammer. Dit is 2016, niet van dat benauwde.

Maar let op. Je herkent de moderne Amsterdammer óók aan zijn kijk op hoogbouw bij hem in de buurt. En die staat lijnrecht tegenover zijn visie op hoogbouw ver weg. Echt fascinerend hoe snel de moderne Amsterdammer het stadsbestuur weet te vinden als hij denkt ook maar een pietsje te zullen lijden onder een wijziging van zijn uitzicht. Zodra hij hoort van een voorgenomen opbouw tekent hij bezwaar aan. Zúlke brieven stuurt hij dan naar het stadsdeel. Natuurlijk, de moderne Amsterdammer kent zijn rechten. In no time heeft hij de juiste ambtenaar te pakken en bestookt hij die vervolgens met precies de juiste formuleringen en tekeningen om de ‘hoogbouw’ in zijn straat te voorkomen.

Wie het in zijn hoofd haalt toestemming te vragen voor, om maar wat te noemen, de bouw van een nieuwe etage op zijn huis, krijgt meteen allemaal moderne Amsterdammers op zijn dak. Vrijwel alle omwonenden maken dan officieel bezwaar en zelden met goede redenen. Ze deinzen er zelfs niet voor terug een vermeende waardedaling van hun huis op te voeren als argument dat alles bij het oude moet blijven. Steekt er een wand 5 centimeter over je erf: de moderne Amsterdammer belt de gemeente. Er zijn gevallen bekend van moderne Amsterdammers die de complete straat mobiliseerden, alleen maar omdat hun buren een dakterras wilden aanleggen. Door het dakterras zouden zijzelf een kwartier minder lang zon hebben. Ik ken een moderne Amsterdammer die dit deed. Hij praat als een kosmopoliet. Zijn favoriete stad is New York. Ik zweer het je.

De moderne Amsterdammer is ruimdenkend en een heikneuter tegelijk.