Geen psychologische behandeling Volkert van der G.

Van der G. eiste vorige week dat hij geen verplichte psychologische behandeling meer hoeft te ondergaan.

Aquarel van Volkert van der G.
Aquarel van Volkert van der G. Foto: Aloys Oosterwijk / ANP

Volkert van der G. hoeft niet langer een verplichte psychologische behandeling te ondergaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag beslist.

De moordenaar van Pim Fortuyn eiste vorige week donderdag in een kort geding dat hij geen (nieuwe) verplichte psychologische en psychiatrische behandeling meer hoeft te ondergaan. Die eis is nu ingewilligd.

Begeleiding psychiater afgerond

De rechtbank oordeelt dat “vast staat dat de begeleiding door de psychiater is afgerond”:

“In de voorwaarde is opgenomen dat uitsluitend de gedragsdeskundige - in dit geval de psychiater - bepaalt of de begeleiding wordt geëindigd, zij het na - en niet in - overleg met de reclassering, wat ook is gebeurd.”

Van der G. moest zich door óf een psychiater óf een psycholoog laten behandelen. Nu zijn behandeling door een psychiater erop zit, kan hij niet worden gedwongen zich ook nog door een psycholoog te laten behandelen.

Moord op Pim Fortuyn

Op 6 mei 2002 vermoorde Van der G. Pim Fortuyn. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. In mei 2014 kwam Van der G. vrij nadat hij tweederde van zijn celstraf had uitgezeten. Daarbij werden hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mocht hij geen contact hebben met nabestaanden en de pers. Ook mocht hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven.

Twee maanden later werden het locatieverbod en het dragen van een enkelband door de rechtbank teruggedraaid. De rechtbank noemde dit “disproportionele” maatregelen.

    • Etienne Verschuren