Film Black alleen digitaal in Frankrijk

In Frankrijk wordt de Belgische film Black door distributeur Paname niet uitgebracht in bioscoopzalen, maar komt hij alleen digitaal in omloop. Dat is besloten nadat de Franse filmkeuring de film enkel wilde openstellen voor publiek boven de zestien. Black speelt zich af in het milieu van jeugdbendes in Molenbeek.

In de Belgische krant De Standaard uiten de makers van de film, Adil El Arbi en Bilall Fallah, hun teleurstelling: „Het is logisch dat je een Franstalige film in de eerste plaats ook in Frankrijk wil uitbrengen.” Ze wijten het besluit van de filmkeuring aan de sfeer in het land, na de aanslagen van vorig jaar. „Frankrijk is op dit moment een getraumatiseerd land”, zegt El Arbi, die in de krant spreekt van „een verbod” om de film uit te brengen: „De distributeur had geen keuze. In Frankrijk wordt een film nooit verboden: dat zou te flagrant zijn. Maar je kunt hem wel doodknijpen. Met een 16+-certificaat bijvoorbeeld.” In België trok de film 200.000 bezoekers.

NRC noemde Black „een indrukwekkende film” over Brusselse gangs: „geweld is hun taal, vrouwenhaat hun gemeenschappelijke identiteit. De film daalt af in de hel.”

El Arbi zegt in De Standaard : „Het gaat ook over de westerse samenleving, die grote groepen jonge mensen niet het gevoel kan geven dat ze erbij horen. De bioscoopuitbaters zullen het niet toegeven, maar het laatste dat ze willen, is dat jongeren uit de banlieues naar zo’n film gaan kijken.”