12 Years a Slave Canvas, 21.05-23.15u.

(Steve McQueen, 2013). Sinds de Oscarnominaties bekend werden, is er ophef over het gebrek aan nominaties voor zwarte acteurs, scenaristen en crewleden. De hashtag #oscarssowhite overschaduwt voor het tweede jaar op rij het feestelijk bedoelde Oscargala dat eind februari plaatsvindt. Inmiddels is de discussie breder getrokken en gaat het over het gebrek aan diversiteit dat Hollywood in al zijn geledingen tentoonspreidt. Twee jaar geleden was er nog voorzichtig optimisme, toen 12 Years a Slave meerdere Oscars kreeg, onder meer voor beste film en beste bijrol (Lupita Nyong’o). Van dat optimisme is weinig meer over. Regisseur Steve McQueen zei onlangs in The Guardian: „Het gaat niet alleen om de Oscars en de Academy. Het gaat om hoe de hele filmindustrie werkt. Wie beslist wat voor films ze maken, met wie. Dat is de wortel van het kwaad.” Zijn indrukwekkende film over slaaf Solomon Northup die als vrij man in New York woont, ontvoerd wordt en verkocht als slaaf in het Zuiden van Amerika beleeft vanavond zijn televisiedebuut. Is er toch nog een lichtpuntje.

    • André Waardenburg