Europol vreest voor meer Europese aanslagen IS

Het hoofd van de Europese politieorganisatie Europol waarschuwt voor grootschalige aanslagen in Europa door aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In de Duitse Osnabrücker Zeitung zegt Rob Wainright dat het gevaar voor een aanslag in tien jaar niet zo groot is geweest.

De aanslagen in Parijs in november laten zien dat de terreur van IS een internationale dimensie heeft gekregen, zegt Wainright. „Het is te verwachten dat IS of andere religieuze terreurgroepen een aanslag ergens in Europa willen plegen met het doel zoveel mogelijk slachtoffers onder burgers te maken.”

Volgens Wainright komt het gevaar niet alleen van groepen maar ook van solisten, zoals jihadisten die terugkeren. Volgens schattingen van Europol zijn er op dit moment 3.000 tot 5.000 teruggekeerde strijders in de EU.

In Irak zijn donderdag veertig vermeende aanhangers van IS ter dood veroordeeld. Zij zouden betrokken zijn geweest bij een massaslachting. Zeven aangeklaagden werden in Bagdad vrijgesproken.

IS bracht zelf in juni 2014 naar buiten dat de beweging in de buurt van de Iraakse stad Tikrit 1.700 legerrekruten had doodgeschoten. Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch schatte de aantallen op 770.

IS publiceerde op internet beelden van de rijen soldaten die werden neergeschoten. Na de bevrijding van Tikrit ontdekten de autoriteiten in april vorig jaar zeker veertien massagraven met de slachtoffers. (ANP/DPA)