Derk Boswijk (26): Het gaat Wilders puur om choqueren

Foto David van Dam

We praten bij met vier PVV-stemmers van het eerste uur die NRC al jaren volgt. Hoe keken zij toen tegen de partij aan en zouden ze nu weer op Wilders stemmen?

Derk Boswijk (26), Wilnis
Zei in 2009: „Ik ben christelijk. Toen ik dat in de klas zei werd ik bijna gestenigd.”

„Ik ben afgehaakt.” Derk Boswijk grijnst van oor tot oor. De bouwkundig ingenieur uit Wilnis is net vader geworden en nog dezelfde jonge hond als zeven jaar geleden. Overrompelend, recht voor z’n raap, staccato zinnen. Derk Boswijk is „afgeknapt” op de PVV. „Nederland wordt door Geert Wilders misleid. Hij roept van alles maar heeft niet geleverd.”

Terug naar 2009. Derk Boswijk gaf hoog op van Geert Wilders. „Eindelijk een politicus die de problemen benoemt.” De uitbreiding van de Europese Unie; ambtelijke bureaucratie; de mislukte integratie. Dat was op zijn school in Utrecht Kanaleneiland een heet hangijzer. Als hij in de kantine ging bidden voor het eten, stonden Turkse en Marokkaanse klasgenoten scheldend en vloekend om hem heen. „En als je interesse toonde in hun geloof, werden ze woedend. Dialoog was onmogelijk.”

Nu oordeelt Boswijk vernietigend over de PVV. „Het gaat Geert Wilders puur om choqueren en beledigen, hij wil helemaal geen probleem oplossen. Dat is de werkwijze van de PVV. Mensen tegen mekaar opzetten, daar misbruikt hij de vrijheid van meningsuiting voor . ”

De PVV grossiert in loze beloften, turfde Boswijk. Roept Wilders nu op tot verzet tegen asielzoekerscentra, vorig jaar stemde hij nog voor uitbreiding. Tegen de verwachting in stemde de PVV voor meer invloed van Brussel op de Haagse begroting. Europa mag zich van de PVV ook meer bemoeien met de Nederlandse woningcorporaties. „En over het afschaffen van de vergaderingen in Straatsburg hoor je ze niet meer sinds Wilders samenwerkt met het Front National.”

Mei vorig jaar werd Derk Boswijk het jongste Statenlid in de provincie Utrecht. Voor het CDA. Hoezo? In 2009 was hij nog „enorm teleurgesteld” in partijgenoot en premier Jan Peter Balkenende. Klopt, zegt Boswijk. „De crisis sloeg toe. Mijn schoonvader, restauratietimmerman, zat na 43 jaar ineens zonder werk. En de minister-president deed niks.” En dan nu toch Statenlid voor het CDA? „Ik hecht aan onze christelijk joodse waarden. Als het moet stellen de christen-democraten het landsbelang voorop, niet de eigen partij.”

Dat heeft de partij geweten. In 2010 stapte het CDA in een kabinet met gedoogsteun van de PVV. Twee jaar later was de partij bijna gehalveerd. Op basis van de peilingen lijkt het CDA weer veroordeeld tot de PVV. Boswijk denkt van niet: „ Bij verkiezingen valt de steun voor Wilders enorm tegen. Dat typeert de achterban. Een groot deel neemt niet de moeite naar de stembus te komen.”

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk