Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Zoet-zoute walnootkoekjes

illustratie jet peters
illustratie jet peters

We besluiten deze week in stijl, want de Kantonese keuken staat bekend om zijn tegenstellingen. Koekjes die zowel zoet als zout zijn, passen helemaal in deze traditie. Wie vorige week tijdens Chinees Nieuwjaar in een Chinese winkel was, heeft de koekjes misschien zien liggen, want ze worden traditioneel rond de jaarwisseling geschonken. Walnoten staan symbool voor geluk voor de hele familie.

Verwarm de oven voor tot 170 °C. Meng de bloem met maïzena, het zout en het zuiveringszout in een kom. Zeef tweemaal in verschillende kommen, zodat alles goed is gemengd. Meng in een andere kom de boter en de reuzel en roer met een houten lepel. Voeg de suiker, het vanille-extract en twee theelepels van het losgeklopte ei toe. Zeef het bloemmengsel bij het botermengsel en voeg de walnoten toe. Kneed tot je een glad deeg hebt. Rol telkens een ½ eetlepel van het koekjesdeeg uit tot een balletje en leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier. Laat 3 cm ruimte vrij tussen de koekjes. Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de koekjes met de rest van het losgeklopte ei en bak de koekjes 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster voor je ze serveert met een kopje thee of over vanille-ijs strooit. Je kunt ze in een luchtdichte doos tot een week bewaren.

    • Sam de Voogt