Consumentenvertrouwen voor het eerst in bijna een jaar negatief

Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde.

Winkelend publiek in de Koopgoot in Rotterdam. ANP / Robin Utrecht

Het consumentenvertrouwen is in februari verder gedaald en is voor het eerst in bijna een jaar negatief. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

In december hebben consumenten wel iets meer uitgegeven dan een jaar eerder. De uitgaven lagen in de laatste maand van vorig jaar 0,6 procent hoger dan in december 2014. Toch is dat de laagste stijging van consumptie in heel 2015. Dit kwam onder meer door de warme winter. Daardoor werd aanzienlijk minder gas verbruikt dan een jaar eerder.

Wel werd meer besteed aan kleding, woninginrichting, huishoudelijke apparaten en vooral auto’s. De bestedingen aan duurzame goederen lagen ruim 4 procent hoger dan in 2014.

Het consumentenvertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt was in februari 2013.

    • Liza van Lonkhuyzen