Amsterdam beperkt topsalaris

Amsterdam wil bestuurders van bedrijven die (deels) in haar bezit zijn, binden aan de zogenoemde Balkenendenorm. Dat stelt het college van Burgemeester en Wethouders vrijdag voor aan de gemeenteraad. De gemeente is aandeelhouder van 25 bedrijven. Geen daarvan is wettelijk gehouden aan de norm die sinds 2015 het vaste salaris beperkt tot 179.000 euro per jaar. Toch wil het college deze norm hanteren: nieuwe overeenkomsten zullen hieraan worden getoetst. Uit een evaluatie van het beloningenbeleid blijkt dat bij twaalf deelnemingen bestuurders een beloning ontvangen die boven de Balkenendenorm ligt. Het gaat bijvoorbeeld om het Havenbedrijf en het Afvalenergiebedrijf, waarvan Amsterdam 100 procent van de aandelen bezit. Maar ook om bijvoorbeeld Schiphol (20 procent). Verantwoordelijk wethouder Kajsa Ollongren (D66) stelt voor de beloningen van bestuurders en leden van de raden van commissarissen openbaar te maken. (NRC)