Opeens koopt Gerrit Zalm wél eigen aandelen

Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel

Foto ANP / Koen van Weel

Het beleggersadagium dat je moet kopen op het dieptepunt van de markt, is ook bekend bij ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn financiële rechterhand Kees van Dijkhuizen. Vlak voor ze woensdag een persconferentie gaven over ietwat teleurstellende kwartaalcijfers, kochten ze voor ruim drie ton aan ABN Amro-aandelen. Dat valt op te maken uit een melding van toezichthouder AFM op donderdag.

De bestuurders stapten bovendien in voor een prikje. Hadden ze de aandelen gekocht bij de beursgang in november, dan waren ze 17,75 euro kwijt geweest, nu slechts 16,57 euro (Zalm) en 16,93 euro (Van Dijkhuizen).

Opvallend is ook dat bij de beursgang bewust werd afgezien van aandeleninkoop door de top. Zonde, beleggers waarderen het wanneer de belangen van bestuurders en aandeelhouders gelijk op gaan. Maar volgens het prospectus bestond er risico op een schijn van belangenverstrengeling.

„Stel: ze hadden toen wél aandelen gekocht. Omdat de koers meteen steeg was dan het verhaal geweest dat de top profiteerde van het feit dat ABN Amro te laag in de markt gezet was”, zegt een woordvoerder.

Volgens hem heeft Zalm er nooit een geheim van gemaakt ‘ooit’ aandelen te willen kopen. Dit was de eerste mogelijkheid, bestuurders mogen maar een korte periode na publicatie van de cijfers eigen aandelen kopen. Toch is de timing opvallend. In het kielzog van andere Europese banken daalde de koers van ABN Amro 20 procent sinds eind december. Zalm wist dat hij teleurstellende cijfers zou presenteren én dat beleggers het positief opvatten als de top aandelen koopt. Is de aankoop niet een poging om de koers op te lappen?

Volgens ABN Amro niet: „Daar doen ze het niet om.” Al bevestigt de bank dat het een goed signaal naar de markten is. ABN houdt het op een persoonlijke keuze van Zalm en Van Dijkhuizen. Hoe dan ook geen slechte keuze: het aandeel steeg donderdag 3,5 procent tot 17,10 euro. Zalm verdiende er, met 11.800 aandelen, toch even snel 6.000 euro mee.

    • Camil Driessen