Woordvoerder Wilders stapt op

Michael Heemels laat weten “financiële misstappen” te hebben begaan “wegens problematisch drank- en drugsgebruik”.

Wilders en lijsttrekker Michael Heemels in de binnenstad van Roermond in maart vorig jaar op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen.
Wilders en lijsttrekker Michael Heemels in de binnenstad van Roermond in maart vorig jaar op campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Foto ANP / Remko de Waal

De woordvoerder van PVV-leider Geert Wilders, Michael Heemels, is donderdag plotseling opgestapt. Hij liet in een schriftelijke verklaring weten “financiële misstappen” te hebben begaan “wegens problematisch drank- en drugsgebruik”.

De PVV Limburg heeft aangifte tegen Heemels gedaan wegens mogelijke verduistering van gemeenschapsgeld, aldus waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans van de Statenfractie. “Wij kunnen dit gedrag van niemand accepteren.”

De zaak kwam eind vorige maand aan het rollen toen NRC melding maakte van onverklaarbare overboekingen vanuit de Limburgse PVV-fractie, waarvan Heemels, naast zijn werk voor Wilders, jarenlang voorzitter en penningmeester was.

De Limburgse fractiesecretaris, Daryl Pfoster, ontdekte dat hij volgens de fractieboekhouding in een recent verleden maandbedragen kreeg die nooit op zijn rekening terecht waren gekomen.

De betalingen waren door Heemels gedaan in een periode dat Pfoster nog stagiair en fractiemedewerker was. Pfoster meldde de zaak aan bij de fractie, die het Geleense accountantskantoor KBS Accountants in de arm nam. Hangende dit onderzoek trad Heemels al terug als fractievoorzitter in Limburg.

Topoverleg in Limburg

In Limburg was vandaag topoverleg over de onderzoeksbevindingen van KBS. Heemels liet weten dat hij eerder niet alle documenten aan de accountant had overhandigd, en gaf toe dat hij door problemen met drank en drugs in het verleden fictieve overboekingen vanuit het fractiebudget deed.

Heemels gaf rond half vier via zijn advocaat een verklaring uit waarin hij erkende financiële misstappen te hebben begaan. Om hoeveel geld het hierbij is gegaan is volgens Housmans niet bekend. Hij heeft KBS accountants gevraagd hier aanvullend onderzoek naar te laten doen.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat een vertrouweling van Wilders in verband wordt gebracht met een onjuiste omgang met gemeenschapsgeld. Vorig jaar bleek dat de PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Marjolein Faber, met fractiegelden met bedrijf van haar zoon had ingehuurd.