Winst Air France-KLM mede door goedkope olie

Air France-KLM heeft vorig jaar meer omzet en winst behaald. De donderdag gepubliceerde jaarresultaten zijn iets beter dan analisten hadden verwacht. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij profiteerde van de lage olieprijs.

De omzet van Air France-KLM over heel 2015 bedroeg 26,1 miljard euro, tegen 24,9 miljard euro een jaar eerder, een stijging van 4,6 procent. De operationele winst steeg met 945 miljoen en kwam daardoor weer uit op 816 miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappij boekte bovendien, voor het eerst sinds 2010, weer nettowinst: 118 miljoen euro (na 225 miljoen euro verlies over 2014). Twintig analisten gingen vooraf gemiddeld uit van een omzet van 25,9 miljard euro, een operationele winst van 631 miljoen euro en een nettoverlies van 36 miljoen euro.

De brandstofrekening bedroeg over heel vorig jaar 6,2 miljard euro, een daling van 6,7 procent. Voor 2016 verwacht de luchtvaartmaatschappij dat de rekening nog lager uitvalt: 4,5 miljard euro. Het bedrijf rekent daarbij op een gemiddelde prijs per vat olie van 37 dollar.

De aanslagen in Parijs in november, waarbij 129 doden vielen, hadden impact op de resultaten in het vierde kwartaal doordat het aantal toeristen fors daalde. Naar schatting kwam de omzet over deze periode daardoor zo’n 120 miljoen lager uit, op 6,3 miljard. Dat was nog wel 2,2 procent meer dan een jaar eerder.