Werkloosheid neemt weer verder af

In januari waren er 574.000 werklozen, wat overeenkomt met 6,5 procent van de beroepsbevolking.

De hashtag #vacature werd in 2015 in Nederland het vaakst op Twitter gebruikt.
De hashtag #vacature werd in 2015 in Nederland het vaakst op Twitter gebruikt. Foto: Koen van Weel/ANP

De daling van de werkloosheid zet ook in het nieuwe jaar door. In januari waren er 574.000 werklozen, wat overeenkomt met 6,5 procent van de beroepsbevolking, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In december stond de teller nog op 588.000 werklozen en bedroeg het werkloosheidspercentage 6,6 procent. Een jaar geleden stond het werkloosheidspercentage nog op 7,2 procent.

In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen met gemiddeld 14.000 per maand af. Voor het eerst profiteren ook werklozen in de leeftijdscategorie boven de 45 jaar van het aantrekken van de arbeidsmarkt. In de periode oktober-januari daalde de werkloosheid in deze groep van 6,6 naar 6,2 procent.

De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen daalt al twee jaar vrijwel voortdurend. In januari bedroeg de werkloosheid onder deze groep 4,9 procent. De leeftijdsgroep met de hoogste werkloosheid zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar. In januari was 11,2 procent van hen werkloos.