Vooral veel rockers

Gistermiddag werd in Paradiso Amsterdam de line-up gepresenteerd van Pinkpop. Het festival zet in op grote namen.

Line-up Pinkpop 2016.
Line-up Pinkpop 2016.

Uit de zaal klonk gejuich toen het optreden van Lionel Richie op Pinkpop werd aangekondigd, bij de persconferentie gistermiddag in Paradiso, Amsterdam. Na al prijsgegeven namen als Paul McCartney, Doe Maar en Rammstein werden de overige acts onthuld die op 10, 11 en 12 juni in Landgraaf zullen spelen. Richie bleek de meest opvallende artiest: de 66-jarige zanger, ooit voorman van discosoulband The Commodores en later soloartiest, was lang uit beeld. In 2012 maakte hij een cd met countryduetten, en in 2013 tourde hij door Amerika, voor het eerst in tien jaar. Richie is vooral bekend van monsterhits uit begin jaren tachtig, als Hello and Dancing On The Ceiling.

In die jaren had deze ‘commerciële artiest’ niet op Pinkpop gepast. Maar inmiddels kiest ook Pinkpop – deels - voor acts met hitparadesucces, denk aan Bastille of Robin Schulz. De komst van Richie is verrassend maar op zijn plaats.

Het programma van Pinkpop 2016 heeft een inmiddels vertrouwd patroon: drie grote namen als headliner en een sterke nadruk op rock. Van de 45 nu bekende namen (er volgen er nog twaalf) kun je er 31 in het rockgenre scharen (van Doe Maar tot Graveyard), vier onder soul (onder anderen Lianne La Havas, St. Paul & Broken Bones). Daarnaast komen er vier dj’s/dance-acts (Kygo, Noisia), en vijf singer/songwriters (James Bay, Tom Odell).

Line-up Pinkpop 2016.

Opvallend is het ontbreken van grote namen uit de hiphop of nederhop. Hoewel Nederlandse rappers als Fresku, Ronnie Flex, Lil’ Kleine en Sef of internationale sterren als Kendrick Lamar en Run The Jewels de afgelopen tijd veel aandacht trekken, blijft het hiphopaandeel op Pinkpop beperkt tot een gecombineerd optreden van de beginnende acts Sevn Alias en Broederliefde.

Sinds 2006 speelt Pinkpop na drie slechte jaren op zeker, met grote namen als hoofdact. Spraakmakend was de komst van Red Hot Chili Pepers in 2006, waar een voor die tijd zeer hoge gage mee gemoeid was. Veel geld werd later uitgegeven aan sterren als Bruce Springsteen, The Rolling Stones en Metallica. Dit jaar is Paul McCartney geboekt als afsluiter van de laatste avond. Hoeveel gage hij krijgt, is niet bekend. Misschien dat McCartneys ‘rondje’ langs West-Europese festivals (ook Werchter) de prijs voordeliger maakt dan die voor de Stones in 2014: vier miljoen euro.

Een bijverschijnsel van het aantrekken van grote namen, is een verhoging van de leeftijd, bij de artiest en wellicht ook bij het publiek. De echte sterren zijn nu eenmaal vaak al lang bezig alvorens ze ‘legendarisch’ worden.

Uit het Nederlandse (rock-)aanbod is op deze editie van Pinkpop een aantrekkelijke selectie gemaakt: De Staat geeft strakke rockshows; de flamboyante zanger/gitarist Douwe Bob zal dan naar eigen zeggen „net het Eurovisie Songfestival gewonnen hebben” (hij vertegenwoordigt Nederland in Stockholm); Skip & Die is een opruiend dancegezelschap en dj-collectief Noisia zal meer handen in de lucht krijgen dan Avicii vorig jaar op het hoofdpodium.

Tijdens de persconferentie gaven Douwe Bob, De Staat en Lucas Hamming - met Pinkpop-roze gitaar - een indruk van wat het publiek te wachten staat. De bands speelden overtuigend, compleet met drumsolo’s en luchtsprongen. Alsof het middernacht was in plaats van lunchtijd.