Turkse premier: Syrische Koerden achter aanslag Ankara

Vanochtend was er ook nog een bomaanslag in Zuidoost-Turkije waarbij zes militairen omkwamen.

Brandweermannen aan het werk in de Turkse hoofdstad Ankara waar bij een bomaanslag op woensdagavond 28 mensen omkwamen. Volgens de Turkse premier Davutoğlu zit de Syrische-Koerdische militie YPG achter de aanslag.
Brandweermannen aan het werk in de Turkse hoofdstad Ankara waar bij een bomaanslag op woensdagavond 28 mensen omkwamen. Volgens de Turkse premier Davutoğlu zit de Syrische-Koerdische militie YPG achter de aanslag. Foto Ihlas/ Reuters

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft in een televisietoespraak de Syrisch-Koerdische militie YPG, en haar politieke tak de PYD, beschuldigd van betrokkenheid bij de aanslag in Ankara waar 28 doden vielen, dat meldt persbureau Reuters. Na de aanslag zijn veertien mensen opgepakt.

Woensdagavond werd in het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara een auto vol met explosieven tot ontploffing gebracht bij een passerend konvooi van bussen met soldaten. De aanslag vond plaats vlakbij overheidsgebouwen, in totaal vielen er 28 doden; 26 van hen waren militairen. Ongeveer zestig mensen raakten gewond.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft donderdagmiddag de ambassadeurs van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten) en die van Duitsland, Nederland en het hoofd van de Europese Unie in Turkije uitgenodigd om meer uitleg te geven over de aanslag, zo meldt AP.

Turkije: YPG is een terroristische organisatie

Volgens Davutoglu laat de bomaanslag zien dat de YPG een terroristische organisatie is. Hij roept westerse bondgenoten op om gezamenlijk op te treden tegen deze Syrisch-Koerdische militie. Volgens de aan de overheid gelieerde krant Yeni Safak is een Syriër verantwoordelijk die banden had met de YPG. Hij zou zijn vingerafdrukken hebben afgegeven toen hij tezamen met vele Syrische vluchtelingen Turkije werd binnengelaten. Zijn vingerafdrukken zouden gevonden zijn bij de auto die gebruikt werd bij de aanslag.

De YPG, en haar politieke tak de PYD, strijden in Syrië tegen Islamitische Staat (IS) en worden door onder meer de Verenigde Staten bewapend. Ook Rusland steunt de Koerdische militie. Dit tot grote ontevredenheid van Turkije, aangezien de YPG nauw gelieerd is aan de verboden Turks-Koerdische PKK. Vele militanten van de PKK vechten ook onder de vlag van de YPG in Syrië.

Syrisch-Koerdische leider ontkent betrokkenheid

De Syrisch-Koerdische leider van de PYD, Saleh Muslim, ontkent dat zijn beweging achter de aanslag zit in Ankara. Zo liet hij weten aan persbureau Reuters. Volgens Muslim probeert Turkije het geweld in Noord-Syrië, waar de PYD en haar militaire tak de YPG aan het bewind zijn, te escaleren. Zaterdag is het Turkse leger begonnen met het bestoken van stellingen van YPG in Noord-Syrië. In zijn televietoespraak liet Davutoglu weten dat het Turkse leger hiermee doorgaat.

Daarnaast pleit Turkije al langer voor een no-fly zone in het noorden van Syrië. Het zou moeten dienen als veilige haven voor de vluchtelingen uit Aleppo, maar de Turken willen ook een einde aan de vele Russische en Syrische bombardementen op rebellengroepen, gesteund door Turkije en Saoedi-Arabië, die steeds meer terrein verliezen aan het Syrische leger en de Koerdische milities.

Opnieuw aanslag in Turkije

Het geweld in Turkije lijkt aan te houden. Vanochtend kwamen er zes Turkse militairen om het leven en raakten er een gewond in het zuidoosten van het land. Een bom ging af toen een militair konvooi passeerde, zo meldt Reuters. Dit gebeurde in de buurt van Diyarbakir, een stad waar voornamelijk Koerden wonen.

In de afgelopen maanden voert het Turkse leger hevige gevechten tegen de Turks-Koerdische PKK in dorpjes en steden in het zuidoosten van het land. Het is onduidelijk hoeveel militairen en burgers zijn omgekomen, aangezien Turkije geen journalisten toelaat in dit gebied.