Tot 3,5 jaar cel voor financieren jihadstrijders in Syrië

De mannen zouden uitgereisde Arnhemse vrienden financieel hebben bijgestaan bij hun strijd in Syrië.

De drie verdachten en en hun advocaat tijdens een zitting in de extra beveiligde zittingszaal van de Rotterdamse rechtbank.
De drie verdachten en en hun advocaat tijdens een zitting in de extra beveiligde zittingszaal van de Rotterdamse rechtbank. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag drie Arnhemmers veroordeeld wegens financiering van de jihad en het plannen van een reis naar Syrië. De mannen hebben celstraffen gekregen van een tot drieënhalf jaar.

De hoogste straf is voor de 27-jarige Seyed H. De Afghaanse Nederlander is eerder in Syrië geweest en wilde opnieuw uitreizen, naar eigen zeggen om een transportbedrijf te beginnen. Volgens de rechtbank wilde hij zich aansluiten bij Jabhat al-Nusra, een strijdgroep van terreurnetwerk Al-Qaeda.

Ook zijn vriend Hardi N. (32) plande een reis naar Syrië. De rechter ziet dit als voorbereiding op een terroristisch misdrijf en veroordeelde hem tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De 27-jarige Adil C. kreeg een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij net als zijn Arnhemse vrienden geld overmaakte aan jihadstrijders. Alle drie kregen een proeftijd van drie jaar opgelegd.

Financieren van terrorisme

De vraag die tijdens de rechtszaak centraal stond, was met welke intentie de Arnhemmers geld naar Syrië stuurden. Volgens de verdediging wilden zij uitgereisde Arnhemse vrienden bijstaan in het levensonderhoud, met kleine bedragen tot 1.000 euro. De rechter ziet dit echter als terrorismefinanciering.

De mannen wisten volgens de rechter dat hun vrienden jihadstrijders waren. En door jihadstrijders financieel te ondersteunen, worden zij “in staat gesteld om hun strijd verder te voeren en het plegen van terroristische misdrijven voort te zetten”, aldus de rechter.

Volgens de rechtbank hebben de Arnhemmers mede door die financiële steun deelgenomen aan een terroristische organisatie. Een geheim rapport over de situatie in Syrië liet de rechtbank meewegen in haar oordeel. Volgens dit rapport, van terrorisme-experts Edwin Bakker, Daan Weggemans en Ruud Peters, is de kans zeer groot dat mensen die zich in het kalifaat vestigen, betrokken raken bij de jihadistische strijd daar. Daarom ziet de rechter het plan van de Arnhemmers naar Syrië te reizen als deelname aan de gewapende strijd.

‘Ik zie je op het slagveld’

Ook de contacten die zij hadden met strijders in Syrië wijzen hierop. “Ik zie je op het slagveld”, zei een van de strijders tijdens een chat met de Arnhemmers. Ondanks hun celstraf blijven Hardi N. en Adil C. op vrije voeten tot duidelijk is of zij in hoger beroep gaan. Ze moeten wel een enkelband dragen. Seyed H. blijft vastzitten.

In Breda deed de rechtbank donderdag eveneens uitspraak tegen een jihadverdachte, die een jongere probeerde te werven voor de strijd in Syrië of Irak. Verder werd de 31-jarige man verdacht van witwassen en uitkeringsfraude. De rechter veroordeelde hem tot 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.