Teunis den Hartog

Wie stemmen er op de PVV van Geert Wilders? En waarom doen kiezers dat? NRC-verslaggevers Steven Derix, Wubby Luyendijk en Joke Mat spraken in 2009 uitgebreid met twintig actieve Wilders-aanhangers. Hier: Teunis den Hartog.

PVV-stemmer Teunis den Hartog Foto Merlin Daleman

Teunis den Hertog (26), Hedel

Is: zelfstandige zonder personeel in de grond-, weg- en waterbouw. Derde in een gezin met negen kinderen. De rest van de familie stemt SGP.

Stemde eerder: Fortuyn, Groep Wilders, LPF. Bij lokale verkiezingen op CDA-wethouder die hij kent.

Leest/kijkt: Reformatorisch Dagblad, Brabants Dagblad, Telegraaf. Soms HP/De Tijd, Revu.

Teleurgesteld in: links. Doen meer voor junks dan voor keihard werkende man met veel geld.

Opvallend: bezocht bijeenkomsten met CU-leider Rouvoet en SGP-leider Van der Vlies. Vond die te links.

„Ik heb geen mensen in dienst. De baas is de melkkoe van het personeel. Als de baas zegt: allemaal een uur inleveren of uur extra werken voor hetzelfde geld, zodat 58 gezinnen hun inkomen behouden, dan probeert zo’n linkse idioot van de vakbond er weer een stokje voor te steken. Het ontslagrecht moet ook nodig versoepeld worden.

„Als christen vind ik Wilders een logische keus. Wij denken heel rechts ,hè. Veiligheid is belangrijk. Ondernemen is belangrijk. En we zijn natuurlijk kritisch ten aanzien van moslims. Ik zie liever molens en kerken dan moskeeën. Wilders streeft naar een joods-christelijke samenleving. En, ook belangrijk: hij is pro-Israël. Hij steunt Israël in het openbaar, is absoluut niet kritisch. Christenen dragen Israël een warm hart toe. Vanwege onze grondslag.

„Dat publiek aanvallen van de moslims vind ik super. Ik heb met moslims gewerkt in de land- en tuinbouw. Sierteelt, bloemen. Ze juichten toen het WTC in New York werd neergehaald. Niet leuk voor de Nederlandse collega’s.

„Ze kwamen met busjes, uit Den Haag. Pikten alles wat los en vast zat. Als je een pak drinken liet staan, je portemonnee of telefoon liet liggen, was het weg. Dat was je gewoon kwijt. De helft sprak geen Nederlands, of gebrekkig. Ze scholden je uit voor kaaskop. Zaten in pauzes altijd apart met elkaar te kwebbelen. Ik heb tien jaar ellende gehad met die gasten. En je moet natuurlijk niet Theo van Gogh vergeten.

„Je kunt niet niet zeggen dat alle moslims het land uit moeten. Dat is dom. Dat gaat nooit meer gebeuren. Maar de grenzen moeten wel dicht. En moslims met een dubbele nationaliteit, die rottigheid uithalen, meisjes verkrachten, die moeten gewoon terug naar hun eigen land. Net wat Geert Wilders zegt: paspoort door de versnipperaar.

„De hardwerkenden mogen van mij blijven. Niet degenen die hun hand ophouden. Maar ook bij gematigden ligt godsdienst heel gevoelig. Die vinden het stiekem prachtig als de islam ingevoerd zou worden.

„Godsdienst, geschiedenis en politiek zijn mijn hobby’s. Vóór Pim volgde ik de politiek al. Ik blijf thuis voor een debat. Zoals toen Rita Verdonk moest aftreden met het generaal pardon, debat tot half 4 ’s ochtends. Dan zit ik op het puntje van mijn stoel. Die interesse heb ik altijd gehad. Kijken hoe leiders opkomen en weer neergaan.

„Rouvoet van de ChristenUnie vind ik iets te links. Bas van der Vlies van de SGP vind ik dicht tegen de PVV aan zitten met veiligheid, defensie, land- en tuinbouw. Alleen niet met vrouwen.

„Wilders is een goede leider omdat hij recht voor zijn raap is. Hij draait niet. Ondanks dat hij zijn hele leven geen frikadelletje meer kan kopen op de hoek van de straat, gaat hij toch door. Dat waarderen ook veel mensen.

„Bij lokale verkiezingen stem ik altijd op een wethouder van het CDA. Die ken ik. Hij komt ook uit een ondernemend gezin. Ik vind het een tactische zet dat de PVV maar in twee steden meedoet. De LPF deed op veel plaatsen mee en is daaraan ten onder gegaan. Elke dag stond er weer iets negatiefs in de krant.

„Wilders kan beter rustig toewerken naar 2011. Daar heeft hij het druk zat mee. Hij doet het bijna allemaal alleen. Ik hoop dat hij gaat regeren maar ik zie het niet gebeuren. Ze hebben hem bij voorbaat al uitgesloten.”

De rest van de in 2009 geïnterviewden vind je hier.

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk
    • Steven Derix