Stagiair mocht niet worden geweigerd om zijn geaardheid

Het College van de Rechten van de Mens vindt dat er sprake is van discriminatie.

De student heeft al verschillende banen aangeboden gekregen.
De student heeft al verschillende banen aangeboden gekregen. ANP Roos Koole

Een landbouwbedrijf in Drachten had een stagiair niet mogen weigeren om zijn seksuele geaardheid. Dat heeft het College van de Rechten van de Mens woensdag bepaald.

De student uit Groningen werd in november vorig jaar afgewezen voor een stageplaats bij A. Th. de Boer in Drachten. In de mail waarin hem dat kenbaar werd gemaakt, werd aangevoerd dat zijn homoseksualiteit de reden van afwijzing was. “Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen”, stond in de door diverse media geciteerde brief.

Volgens de rechter wordt daarmee een verboden onderscheid gemaakt op basis van seksuele geaardheid en is er sprake van discriminatie. De student heeft een nog een gesprek met de officier van justitie over de gevolgen van de uitspraak.

Het Algemeen Dagblad meldt dat de student sinds de kwestie in de media kwam, talloze stages aangeboden heeft gekregen.