Apple weigert FBI hulp bij kraken iPhone van aanslagpleger

Apple weigert de FBI te helpen om de iPhone van een van de daders van de aanslag in San Bernardino te kraken. Bij deze schietpartij, in december 2015, vielen veertien doden.

De FBI denkt dat er waardevolle gegevens op de telefoon staan. De daders zijn overleden, waardoor het lastig is voor de FBI om de toegangscode te achterhalen. En na tien onjuiste inlogpogingen wordt de informatie op het toestel gewist. Apple kreeg dinsdag van de rechter te horen dat het de FBI moet helpen de telefoon te ontgrendelen. Het bedrijf zou software moeten leveren waarmee de FBI onbeperkt kan proberen de inlogcode te raden.

Woensdag sprak Apple-topman Tim Cook zich in een open brief uit tegen dit gerechtelijk bevel. Door de publieke discussie aan te wakkeren wil Cook voorkomen dat Apple wordt gedwongen zijn apparaten minder goed te beveiligen..

In verkeerde handen zou de software die de FBI wil kunnen worden gebruikt om de beveiliging van alle iPhones te omzeilen. Cook: „We vinden het te gevaarlijk om te bouwen.” Kan Apple een gerechtelijk bevel negeren? Cook schrijft dat hij ‘tegen’ is, maar Apple werkte wel mee aan eerdere, ‘valide’ verzoeken om informatie in de San Bernardino-zaak.

Technologiebedrijven schroefden de beveiliging op nadat Edward Snowden in 2013 de afluisterprogramma’s van de Amerikaanse en Britse geheime dienst onthulde. Apple heeft geen loper meer om iPhones te ontsleutelen.

Goede encryptie is nodig om mensen en bedrijven te beschermen tegen criminelen. Veel opsporingsinstanties klagen dat adequate beveiliging misdadigers en terroristen juist in de kaart speelt.

    • Marc Hijink