Saoedi-Arabië wil olieproductie niet minderen

Eerder sprak het land nog een productiebeperking af met Rusland.

Water sproeit te lucht in tijdens werkzaamheden aan een oliepijplijn in Bahrein.
Water sproeit te lucht in tijdens werkzaamheden aan een oliepijplijn in Bahrein. Foto Hasan Jamali / AP

Saoedi-Arabië gaat de olieproductie niet terugschroeven. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken gezegd in een interview met persbureau AFP. Eerder deze week sprak het land nog met Rusland af de productie niet verder te verhogen, op voorwaarde dat Iran zou meedoen. Dat laatste is nog de vraag.

Met name Venezuela en Nigeria hadden gelobbyd voor een beperking van de olieproductie. Rusland was daar eveneens een voorstander van, maar kwam in onderhandelingen met Saoedi-Arabië niet verder dan een productieplafond. De daarvoor noodzakelijke deelname van Iran is, hoewel Teheran voorstander zegt te zijn, niet vastgelegd en dus onzeker.

De onderhandelingen met Iran worden gevoerd door een andere minister, van Olie. Tot een conclusie zijn die gesprekken nog niet gekomen, maar volgens de minister van Buitenlandse Zaken is productieverlaging in ieder geval geen optie:

“Als andere producenten voorstander zijn van een beperking of bevriezing van additionele productie is dat mogelijk van invloed op de markt, maar Saoedi-Arabië is niet bereid om de productie terug te schroeven.”

Hoewel het Saoedische kabinet sterk gecoördineerd is, acht NRC-energieredacteur Renée Postma een eventuele productieverlaging ondanks de uitspraken van de minister nog niet uitgesloten:

“Het is niet deur dicht, streep erdoor. Het is de druk opvoeren voor de onderhandelingen.”

Ongeacht de uitkomst zegt de minister niet te verwachten dat de onderhandelingen een oplossing opleveren voor de onrust op de markt:

“De oliekwestie wordt uiteindelijk uitgemaakt door vraag en aanbod en krachten in de markt. Het koninkrijk Saoedi-Arabië zal zijn marktaandeel beschermen - dat hebben we eerder gezegd.”

Saoedi-Arabië en andere Opeclanden hebben eerder geweigerd de olieproductie terug te schroeven om duurdere olielanden tegen te werken, schrijft Reuters. Een van die landen is de Verenigde Staten.