Irak zoekt koffer met gevaarlijk radioactief materiaal

Irak is op zoek naar gestolen „zeer gevaarlijk” radioactief materiaal, meldt persbureau Reuters op basis van officiële stukken en anonieme overheidsfunctionarissen. Het materiaal, een radioactieve vorm van iridium (Ir-192), is volgens atoomagentschap IAEA gevaarlijk na minuten of uren van directe blootstelling, en dodelijk na uren of dagen. Het zou gebruikt kunnen worden voor een ‘vuile bom’. Dat is een conventioneel (niet-nucleair) wapen waarin radioactief materiaal verwerkt is dat door de ontploffing in het rond wordt geslingerd.

Het materiaal, verpakt in ‘capsules’, was in een beschermende koffer ter grootte van een laptop opgeslagen in een bunker bij Basra in Irak. De bunker staat op een opslagterrein van het Amerikaanse oliebedrijf Weatherford, aldus Reuters. Het bedrijf ontkent aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid voor de roof.

Er zijn geen aanwijzingen dat terreurbeweging Islamitische Staat achter de roof zit. IS controleert geen gebied in de buurt van Basra. Het is niet voor het eerst dat Ir-192 wordt vermist. Begin vorig jaar werd in Mexico een koffer met gestolen iridium teruggevonden. Ook zijn volgens Reuters eerder grote hoeveelheden zoekgeraakt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. (NRC)