Positieve cijfers voor Air France-KLM

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij profiteerde van de lage olieprijs.

De staart van een Boeing 787 Dreamliner van KLM.
De staart van een Boeing 787 Dreamliner van KLM. Foto: Lex van Lieshout/ANP

Air France-KLM heeft vorig jaar meer omzet en meer winst behaald. De donderdag gepubliceerde jaarresultaten waren zelfs iets beter dan analisten hadden verwacht. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij profiteerde van de lage olieprijs.

De omzet van Air France-KLM over heel 2015 bedroeg 26,1 miljard euro, tegen 24,9 miljard euro een jaar eerder, een stijging van 4,6 procent. De operationele winst steeg met 945 miljoen en kwam daardoor weer uit op 816 miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappij wist bovendien weer een nettowinst te boeken van 118 miljoen euro, na het verlies van 225 miljoen euro over 2014. Twintig analisten gingen vooraf gemiddeld uit van een omzet van 25,9 miljard euro, een operationele winst van 631 miljoen euro en een nettoverlies van 36 miljoen euro.

Olieprijs

De brandstofrekening bedroeg over geheel 2015 6,2 miljard euro, een daling van 6,7 procent. Voor 2016 verwacht de luchtvaartmaatschappij dat de rekening nog lager uitvalt: op 4,5 miljard euro.

De maatschappij rekent daarbij op een gemiddelde prijs per vat olie van 37 dollar. Dat betekent niet dat de maatschappij over 2016 nog beter resultaten verwacht. Naar verwachting stijgen de kosten per vlucht namelijk, en zullen ook de valutakoers van de euro een negatieve impact hebben. NRC-redacteur Mark Duursma schreef eerder:

“Het goede nieuws behoeft dus een kanttekening. De relatief gunstige cijfers vertekenen de precaire positie van Air France-KLM. In de concurrentiestrijd met de budget- en Golfmaatschappijen kan Air France-KLM alleen overleven door, in de woorden van KLM-topman Pieter Elbers, goedkoper, sneller en eenvoudiger te worden.”

De aanslagen in Parijs in november hadden impact op de resultaten van Air France-KLM in het vierde kwartaal. Naar schatting kwam de omzet over de laatste drie maanden hierdoor zo’n 120 miljoen euro lager uit, op 6,3 miljard euro. Dat was nog wel 2,2 procent meer dan een jaar eerder.