Nieuwste antirookadvertentie in Rusland: ‘Rook niet, wees niet als Obama’

Op een nieuwe Russische advertentie tegen roken, die te zien is op bushokjes in Moskou, is een rokende Obama te zien. De tekst die erbij staat luidt: ‘Roken doodt meer mensen dan Obama, ook al doodt hij veel mensen. Rook niet, wees niet als Obama’. Met de tekst wordt gerefereerd aan de Verenigde Staten in conflictgebieden en de militaire acties die het land daar uitvoert.

Dmitry Goedkov, politicus van de oppositiepartij Sociaal-Democraten in Rusland, postte dinsdag een foto van de poster op zijn Facebookaccount en zei „het walgelijk en beschamend te vinden dat dit voorkomt in de straten van de Russische hoofdstad”. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de advertentie. The Guardian schrijft dat de gemeente Moskou geen commentaar geeft.

Het is de laatste actie in een rij van anti-Obama campagnes. Vorige week werd een video online gezet, waarin jongeren de Verenigde Naties vragen om de Amerikaanse president „te straffen voor zijn daden”, die hij zou hebben begaan „in Libië, Joegoslavië en andere landen”. (NRC)