Obama brengt volgende maand historisch bezoek aan Cuba

De laatste keer dat een Amerikaanse president een bezoek bracht aan Cuba was in 1928.

Foto Martinez Monsivais/ AP

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle reizen op 21 maart af naar Havana. Dat meldt het Witte Huis donderdag. Daarmee is hij de eerste president in bijna negen decennia die voet aan wal zet op het eiland.

Het bezoek aan Cuba is onderdeel van een langere reis naar Zuid-Amerika.

Twitter avatar POTUS President Obama Next month, I’ll travel to Cuba to advance our progress and efforts that can improve the lives of the Cuban people.

Anker van mislukt beleid

Obama “maakt zich los van het anker van mislukt beleid uit het verleden en zet een nieuwe koers naar nieuwe banden tussen Cuba en de Verenigde Staten”, schrijft het Witte Huis. Doel is onder meer diplomatieke banden te herstellen, burgerrechten te versterken en toegang tot het land voor mensen en goederen te vereenvoudigen. Verder zegt het Witte Huis iets te willen doen aan de mensenrechten van Cubanen.

Normalisering betrekkingen met Cuba

Obama zal waarschijnlijk zijn Cubaanse collega Raul Castro ontmoeten. Het bezoek markeert een van de grootste successen van het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president. Onder zijn leiding werd een half jaar geleden de diplomatieke betrekkingen met Cuba hervat. Na 54 jaar werden de Cubaanse ambassade Washington en de Amerikaanse ambassade in Havana geopend.

Het was tijd voor een nieuwe aanpak als het om Cuba gaat, zegt het Witte Huis:

“Na tientallen jaren Amerikaanse isolatie van Cuba is het niet gelukt om de Cubanen te steunen bij het opbouwen van een open en democratisch land. [...] We kunnen niet met dezelfde aanpak een ander resultaat verwachten. Het is niet in het belang van de Verenigde Staten, of van het Cubaanse volk, om te proberen Cuba ten val te brengen.”

Dinsdag sloten de beide landen nog een akkoord om na vijftig jaar weer te starten met dagelijkse commerciële vluchten.

Kritiek van Republikeinse presidentskandidaten

De Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en Marco Rubio, beiden van Cubaanse afkomst, hebben kritiek op het voorgenomen bezoek van Obama. Volgens de Texaanse senator Cruz, wiens vader in de jaren vijftig naar de Verenigde Staten vluchtte, moet Obama niet afreizen naar Cuba zolang de Castro familie daar aan de macht is.

Ook Rubio, senator uit Florida en zelf kind van Cubaanse immigranten, heeft kritiek op het bezoek aan de “anti-Amerikaanse communistische dictatuur”, zo liet hij weten aan de Amerikaanse tv-zender CNN.

“Vandaag, een jaar en twee maanden na het herstellen van de banden met Cuba, blijft de Cubaanse overheid even onderdrukkend als altijd”.

In 1928 bezocht een Amerikaanse president voor het laatst Cuba. Toen ging Calvin Coolidge voor een conferentie naar Havana. President Harry Truman heeft in 1948 nog wel het Amerikaans-gecontroleerde Guantanamo Bay bezocht in het zuidoosten van het eiland. Voormalig president Jimmy Carter heeft na zijn ambtstermijn meerdere keren een bezoek gebracht aan Cuba.

    • Bastiaan Nagtegaal
    • Huib de Zeeuw