Man (36) doodgeschoten in Amsterdam-Oost

Na de schietpartij reed een auto weg, deze werd later brandend aangetroffen in Duivendrecht.

De vermoedelijke vluchtauto werd later uitgebrand aangetroffen. ANP / Michel van Binsbergen

Bij een schietpartij woensdagavond in Amsterdam-Oost vlakbij uitgaansgelegenheid Panama, is een 36-jarige Amsterdammer doodgeschoten. Eén of meerdere daders vuurden meerdere kogels op hem af. Het slachtoffer wordt vooralsnog niet in verband gebracht met zware criminaliteit, meldt de politie.

De politie kreeg de melding van de schietpartij op de Oostelijke Handelskade woensdagavond rond 22.45 uur. Omstanders hebben het slachtoffer nog geprobeerd te reanimeren, dat mocht niet meer baten. De man is ter plekke overleden.

Later op de avond werd een uitgebrande auto gevonden, vermoedelijk waren ze daarmee gevlucht.

Identiteit niet bekend

De politie zei woensdagavond tegen stadszender AT5 dat het vermoedelijk om een gerichte actie gaat. Na de schietpartij reed een auto weg, die later brandend werd aangetroffen op de In de Poldermolen in Duivendrecht. Waarschijnlijk zijn de daders daar overgestapt in een donkerkleurige auto, mogelijk van het merk Fiat of Peugeot. Volgens de politie bestaat de mogelijkheid dat getuigen foto’s of video’s hebben gemaakt van de schietpartij of de vluchtauto.

De politie laat nog weinig los over de identiteit van het slachtoffer. Een woordvoerder kan wel zeggen dat de Amsterdammer meer dan vijf jaar niet meer bij de politie op de radar was geweest.

Liquidaties

Amsterdam heeft sinds de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt, eind 2012, veel te maken gehad met schietpartijen. Gemiddeld was het aantal liquidaties tien per jaar. In 2015 nam het aantal weer af, met zes gewelddadige afrekeningen in de hoofdstad.

    • Liza van Lonkhuyzen