Kort geding tegen Van der Steur over lage vergoedingen

Strafrechtadvocaten zouden voor het bijstaan van verdachten in verhoren in de meeste gevallen nog maar 150 euro krijgen.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. ANP / Jonas Roosens

De vergoeding voor advocaten die verdachten bijstaan tijdens een politieverhoor moet omhoog. Ook moet hun rol bij deze verhoren worden uitgebreid. Dat vinden twee verenigingen van strafrechtadvocaten, die hiervoor minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) voor de rechter gaan slepen in een kort geding.

Verdachten hebben vanaf 1 maart recht op een advocaat tijdens het politieverhoor, maar strafpleiters maken zich zorgen over de praktische uitwerking en de rechtsbijstandstarieven.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA) krijgen raadslieden in de meeste gevallen nog maar 150 euro per cliënt, terwijl het zou gaan om in totaal zo’n vijftien tot twintig uur aan verhoren. “Van zo’n bedrag kan je geen advocatenkantoor runnen”, zegt voorzitter Geertjan van Oosten van de NVSA. Bij verdenkingen van zware criminaliteit, waar minimaal twaalf jaar aan gevangenisstraf voor staat, zou de vergoeding 300 euro per cliënt worden.

Niets zeggen tijdens verhoor

Een ander bezwaar van de advocaten is dat ze niet meer tijdens het verhoor mogen praten met hun cliënt. Alleen voor en na de verhoren zouden de advocaat en zijn cliënt met elkaar kunnen spreken. Volgens de NVSA is dat in strijd met Europese wetgeving. “We kunnen in zo’n situatie ons werk niet meer doen”, zegt Van Oosten. “Het is gewoon koudwatervrees van de politie. Terwijl: een advocaat kan het niet te bond maken tijdens verhoren. Daar zijn tuchtregels voor.”

    • Liza van Lonkhuyzen