Joris van den Oetelaar

Wie stemmen er op de PVV van Geert Wilders? En waarom doen kiezers dat? NRC-verslaggevers Steven Derix, Wubby Luyendijk en Joke Mat spraken in 2009 uitgebreid met twintig actieve Wilders-aanhangers. Hier: Joris van den Oetelaar.

PVV-stemmer Joris van den Oetelaar. Foto Merlin Daleman

Joris van den Oetelaar (25), Vught

Is: Manegehouder en paardenhandelaar. Katholiek, niet praktiserend. Woont samen, heeft twee zoontjes van ex.

Stemde eerder: VVD.

Leest / kijkt: Luistert in de auto veel naar BNR. Soms Pauw en Witteman.

Teleurgesteld in: Wouter Bos, omdat hij de staatsschuld op laat lopen.

„Geert Wilders heeft een glashelder verhaal. Daar kun je het mee eens zijn of niet. Ik ben het er dan mee eens. Ik denk wel dat hij vaak dingen zegt om te provoceren. Hij weet dat hij water bij de wijn moet doen als hij gaat regeren. Maar al doet hij maar 20 procent van de dingen die hij roept – dan ben ik blij. Want nu gebeurt er niks.

„Mijn zus en ik hebben het bedrijf van onze vader overgenomen toen hij drie jaar geleden overleed. We hebben vijftig paarden en dertig pensionklanten. In de hal worden paardrijlessen gegeven en wedstrijden gereden. Daarnaast zijn er muziekconcerten, paardenveilingen, hengstenshows en hengstenkeuringen.

„Mijn vader stemde VVD, mijn moeder is lid van het lokale CDA. In 2002 heb ik strategisch VVD gestemd. Ik wilde dat de VVD met de LPF ging regeren, en die zouden toch wel genoeg stemmen halen omdat Pim Fortuyn net dood was.

„De LPF was natuurlijk een stel idioten bij elkaar. Dat is jammer geweest. Ik denk dat Wilders zijn mensen goed uitzoekt, selecteert en opleidt. Over een jaar of tien wil ik misschien zelf politiek actief worden. In landelijke politiek, niet lokaal. Dat interesseert me niet.

„Bij de Europese verkiezingen heb ik PVV gestemd, maar dat telt eigenlijk ook niet mee. De EU heeft wel nut maar het moet niet te gek worden. Niet dat je over twintig jaar alleen nog op een Fransman en een Duitser kunt stemmen. Nederland moet wel zelfstandig blijven.

„Ik vind Wilders niet de nieuwe Pim Fortuyn. Pim had ook veel goede dingen maar hij was wat intellectueler. Hij moest wat langer praten om iets duidelijk te maken. Ik heb het gevoel dat ik meer op één lijn zit met Wilders.

„Fitna vond ik slecht, maar het effect was goed. Het was wereldwijd nieuws, iedereen had het erover. De boodschap was ook goed. Maar het was knip- en plakwerk. Voor Fitna 2 moeten ze wel zelf gaan filmen, niet allemaal dingen van Youtube halen.

„Wilders blijft altijd bij zijn verhaal. Komt nergens op terug. Hij kan gewoon heel duidelijk uitleggen wat hij bedoelt. Balkenende kan een kwartier iets zeggen en dan denk je: wat heeft hij verteld? Dat hoort erbij, dat weet ik wel, dat is politiek. Maar ik vind dat het land wel goed bestuurd moet worden. Het is nu pappen en nathouden. Dat werkt op de lange termijn niet. Het wordt rotter en rotter.

„Ik ben voor een immigratiestop. En dan de rotte appels uit de mand pikken. Mensen met een crimineel verleden: weg. Mensen die de taal niet willen leren: weg. Die komen alleen maar profiteren. Ik heb gelezen dat iemand die asiel vraagt de staat een miljoen kost. Dat betalen wij dan om een moslim hierheen te halen.

„De PvdA heeft voor mij afgedaan. Die partij zit vol opportunisten die graag een leuk baantje willen. Wouter Bos – een gladde paling. Ik denk dat je hem alles kunt laten zeggen, als hij het zelf maar goed heeft.

„Hij laat nu de staatsschuld oplopen. Dat vind ik heel kwalijk. Een land als Nederland zou geen staatsschuld moeten hebben, zou leningen moeten hebben uitstaan. Nederlanders kunnen goed voor zichzelf zorgen. Nu gaat 50 procent van je inkomen naar Woutertje Bos.

„De belastingen moeten omlaag. Ik vind dat je in Nederland een beetje wordt uitgemolken. Rijk én arm. Als je ziet dat de A2 een vierbaansweg is en dat daar nu pas wat aan gedaan wordt. Terwijl je zoveel accijns betaalt. Ik vind dat er veel meer snelwegen moeten komen, en veel breder. Met het milieu moet je verantwoord omgaan, maar je moet het niet gebruiken als excuus om mensen uit te melken.”

De rest van de in 2009 geïnterviewden vind je hier.

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk
    • Steven Derix