Ruzie Prado en Noordbrabants Museum escaleert

De Keisnijding. Beeld Wikimedia Commons
De Keisnijding. Beeld Wikimedia Commons

Het Prado Museum verwijt het Noordbrabants Museum „contractbreuk”. Dat doet het Madrileense museum in een gepeperde verklaring van drie kantjes. Volgens de Spanjaarden vroegen de Nederlanders om bruikleen van Verzoeking van de Heilige Antonius en de Keisnijding als „echte werken” van Jheronimus Bosch, maar wilden ze die uiteindelijk als onechte schilderijen tentoonstellen in Den Bosch. Het Prado zou al op 25 november vorig jaar hebben laten weten het aanbod in te trekken.

Lees ook: Prado is boos, dus leverde minder doeken

Begin deze week werd duidelijk dat er twee werken ontbraken bij de vorige week geopende Jheronimus Bosch-tentoonstelling. Het Noordbrabants Museum geeft toe dat beide schilderijen inderdaad zijn aangevraagd als „werken van Bosch”. Het museum laat in een reactie weten dat het Prado pas twee weken geleden „de definitieve bevestiging” gaf dat de schilderijen niet zouden worden uitgeleend. Het Noordbrabants Museum betreurt dat twee werken om „door het Prado genoemde redenen” niet in Den Bosch te zien zijn. Het museum wil benadrukken dankbaar te zijn dat het Prado De Hooiwagen wel heeft uitgeleend.

Aanvankelijk wilde het Prado niet openlijk reageren, maar na een reeks van artikelen kwam er alsnog een reactie. De Spanjaarden voelen zich onheus bejegend door het Bosch Research and Conservation Project (BRCP) en de leiding van de Nederlandse tentoonstelling omdat die eind oktober via de media bekendmaakten dat een aantal werken niet van Bosch zelf zou zijn.

 

Het Prado respecteert de conclusies van de onderzoekers, maar deelt die niet. Het museum onderstreept dat bij een bruikleenovereenkomst beide partijen het eens moeten zijn over de condities. „Het Noordbrabants museum hield zich niet aan de voorwaarden van het contract, maar wilde ook nog eens doen geloven dat het Prado de wijzigingen geaccordeerd had”, aldus de verklaring van het prestigieuze Madrileense museum waar op 31 mei een expositie over Jeroen Bosch wordt geopend.

Tijdens die expositie is het grootste aantal echte werken van Bosch ooit bij elkaar te zien, zo besloot het Prado fijntjes de verklaring.