Jack Poelman (alias ‘Country Jack’)

Wie stemmen er op de PVV van Geert Wilders? En waarom doen kiezers dat? NRC-verslaggevers Steven Derix, Wubby Luyendijk en Joke Mat spraken in 2009 uitgebreid met twintig actieve Wilders-aanhangers. Hier: Jack Poelman (alias ‘Country Jack’).

Foto Merlin Daleman PVV-stemmer Jack Poelman.

Jack Poelman (alias ‘Country Jack’)

Is: Vrachtwagenchauffeur, gescheiden, twee kinderen

Stemde eerder: PvdA, SP

Leest / kijkt: kranten, kijkt weinig TV

Opvallend: heeft als Country Jack iedere dinsdag een eigen radioprogramma op www.randstadradio.com

Teleurgesteld in: de huidige politiek

„De countrymuziek heb ik meegekregen van mijn vader. Als mijn moeder en zus naar bed waren, dan haalde hij de LP’s uit de kast. Dat luisterden we naar Johnny Cash of Dolly Parton. Mannen onder elkaar.

„Mijn vader was een echte communist. Hij kwam uit Buitenpost in Friesland, uit een gereformeerd milieu. Op een gegeven moment is hij weggelopen. Hier in Moordrecht kwam hij in een kroeg mijn moeder tegen. Zij is half Indonesisch en heel vrij: ze liep met doorschijnende kleding en wapperende zwarte haren door het dorp. Daarom werd ze uitgescholden voor zwarte Jopie. Ik heb het racisme ook meegemaakt.

„Ik wil dus niet bij een racistische partij horen. Maar je merkt dat de PVV geen racistische partij is, maar een realistische partij.

„Vroeger stemde ik PvdA. Daarna heb ik een tijdje bij Marijnissen gezeten. Daarna ben ik een tijdje gestopt met stemmen. Ik dacht: ‘Dit gaat dus helemaal nergens meer over’.

„Op vakantie in de VS is het begonnen. Ik had dingen in mijn hoofd. Hoe de maatschappij in elkaar zou moeten zitten. Welke wetten en regels toegepast zouden moeten worden. Mijn zoon Gideon was er faliekant op tegen, hij vond mijn ideeën te rechts. Maar ik noem ze niet rechts, maar realistisch.

„Ik ben dus voor de grap met een eigen partijprogramma begonnen. Voortgekomen uit onvrede met de bestaande politieke partijen. Onvrede met hoe de wetten worden toegepast in dit land. De vrijheid die de mensen krijgen. Het zieke gedrag, ten koste van het gewone volk.

„Een van mijn principes is dat mensen die niet uit Nederland komen en zich hier niet aan de wet houden, hier niet langer mogen zijn. Dat is een natuurwet: je mag de geboden gastvrijheid niet misbruiken.

„Toen zag ik Geerts partijprogramma. Dat kwam voor 90 procent overeen met het mijne! Al was ik op een aantal punten wat harder. Ik ben bijvoorbeeld voorstander van de herinvoering van de doodstraf.

„De regering moet de veiligheid in het land garanderen. Het moge duidelijk zijn dat dat op dit moment niet gebeurt. De rechtsstaat is een ‘kromstaat’ geworden.

„Ze hebben het soms over gematigde moslims. Maar als ik lees wat ze schrijven op internetfora dan vraag ik me af of er wel gematigde moslims bestaan. Toen Van Gogh werd vermoord, was er een juichstemming onder moslims op internet. Niemand zei: ik ben hier tegen.

„Als een moslim integreert, zijn religie op zijn eigen manier beleeft in de privésfeer, is Wilders helemaal niet tegen hem. Maar in plaats van aanpassen lijkt het meer een soort van overname te worden. Ik heb Marokkaanse jongens gesproken, die zeiden tegen me: wacht maar, over een paar jaar trappen we die koningin van jullie eruit en dan zijn wij de baas. Ik denk dat het hun bedoeling is om het hier over te nemen.

„In Moordrecht hebben we veel Molukkers. Ik heb het leger hier nog binnen zien trekken op zoek naar wapens. Ik denk dat het realistisch is om te denken dat dit met andere groeperingen opnieuw kan gebeuren.

„Er is veel meer verbonden met de ideeën van Wilders dan alleen de islamisering. Op de bijeenkomsten gaat het misschien 10 procent van de tijd over de islam.

„We moeten terug naar strenger optreden. Geen halfbakken maatregelen. Mensen worden weer gewezen op hun verantwoordelijkheden.

„Ik droom vaak dat ik in de Tweede Kamer ben en dat Alexander Pechtold dan een half uur lang aan het woord is, en dat ik op een gegeven moment aan het publiek vraag: hebben jullie eigenlijk wel begrepen wat hij zojuist heeft gezegd? Ik word mopperend wakker. Was je weer bezig, zegt mijn vriendin dan.”

De rest van de in 2009 geïnterviewden vind je hier.

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk
    • Steven Derix