Irak veroordeelt 40 IS-strijders ter dood

Zeven verdachten werden vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs.

Een lid van een shi'itische militie kust het graf van een overleden collega in Tikrit.
Een lid van een shi'itische militie kust het graf van een overleden collega in Tikrit. Foto Thaier Al-Sudani/Reuters

Veertig strijders van terreurbeweging Islamitische Staat zijn donderdag in Irak ter dood veroordeeld voor hun rol bij de dood van 1.700 Iraakse militairen bij de Amerikaanse luchtmachtbasis Camp Speicher. Zeven verdachten werden vrijgesproken wegens een gebrek aan bewijs, meldt AFP op gezag van rechtbankwoordvoerder Abdel Sattar Bayraqdar.

De zaak draaide om de verovering door IS van Tikrit in 2014, de geboortestad van Saddam Hussein. Toen IS Tikrit innam, werden er naar schatting 1.700 Iraakse militairen in opleiding omgebracht. De terreurorganisatie publiceerde op internet beelden van de rijen soldaten die werden neergeschoten. Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch schatte de werkelijke aantallen op 770.

Tikrit werd vorig jaar heroverd door Iraakse strijdkrachten, ondersteund door milities. Tientallen extremisten werden tijdens die operatie opgepakt. Na de herovering werden twaalf massagraven gevonden en opgegraven. De gevonden lichamen zouden van de omgekomen Iraakse soldaten zijn.

Doodstraf in strijd tegen terrorisme

In 2016 zijn er volgens Amnesty International ten minste 92 mensen ter dood veroordeeld in Irak. Human Right Watch schrijft in het World Report dat dat er in 2014 151 keer de doodstraf werd uitgevoerd in het land. De situatie in Irak wordt al lange tijd zorgwekkend genoemd: tussen 2011 en 2012 verdubbelde het aantal executies al bijna van 68 naar minstens 129.

In Irak werd de doodstraf na de val van Saddam Hussein geschrapt, maar in 2004 weer ingevoerd in het kader van de strijd tegen terrorisme. Sindsdien zijn er volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 1400 mensen ter dood veroordeeld in het land.

Volgens mensenrechtenorganisaties zouden sommige veroordelingen zijn gebaseerd op verklaringen die werden afgelegd na martelingen. Over de identiteit, de aanklacht en het bewijs tegen personen die ter dood worden veroordeeld, worden zelden mededelingen gedaan. De Iraakse regering houdt echter vast aan de doodstraf.

    • Bas Tooms