Grote chaos bij presidentsverkiezing in Oeganda

Kiezers wachten meer dan zeven uur op stembiljeten, stembureau’s zijn gesloten en social media platgelegd.

Kiezers wachten urenlang om te mogen stemmen. In een aantal stembureau's waren de juiste stembiljeten niet aanwezig. De verkiezingsdag verloopt ronduit chaotisch, er zou ook een dode zijn gevallen. Foto Ben Curtis/ AP

De presidentsverkiezing in Oeganda verloopt ronduit chaotisch. Kiezers wachten meer dan zeven uur op stembiljetten, een aantal stembureaus is gesloten voordat er gestemd kon worden en sociale media zijn platgelegd in het land. De Oegandese krant Red Pepper meldt dat er schoten zijn gevallen en dat een aantal demonstrerende kiezers zijn opgepakt. Er zou ook een dode zijn gevallen.

Update 18.34 uur: Kizza Besigye, de oppositieleider van Uganda, is donderdag op de dag van de verkiezingen kort vastgehouden door de politie. Diens arrestatie werd door de partij van Besigye op Twitter gemeld. Volgens een journalist van al-Jazeera ter plaatse eisten Besigye en zijn aanhangers toegang tot een huis in de hoofdstad Kampala. In het gebouw zou met stembiljetten worden gefraudeerd. In plaats daarvan werd Besigye ingerekend. Voordat hij gearresteerd werd, zei de oppositieleider tegen de aanwezige media dat “intimidatie de dictaturen aan de macht houdt”.

Volgens zijn advocaat werd Besigye korte tijd later weer vrijgelaten. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend.

President Yoweri Museveni, aan de macht sinds de militaire machtsovername in 1986, gaat voor zijn vijfde termijn als president van Oeganda. In totaal mogen ongeveer 15 miljoen inwoners stemmen op de president en op parlementsleden.

Oppositieleider: geen vrije verkiezingen

In de hoofdstad Kampala hebben kiezers meer dan zeven uur gewacht in de brandende zon om te mogen stemmen. Toen eenmaal het stembureau open ging bleken de stembiljeten alleen geschikt voor het stemmen op parlementsleden, zo meldt persbureau AP. Mensen reageerden woedend op deze actie; ze bestormden het stembureau, pakten de dozen vol stembiljeten en verbranden ze op straat.

Twitter avatar keessss Kees Rotteveel Police trying to calm angry ‘voters’ in Kibuli, Kampala #UgandaDecides https://t.co/3dklpbQ5VC

De verkiezingswaarnemer van de Europese Unie, Eduard Kukan, noemt deze gebeurtenissen “zorgwekkend”. Wanneer Oeganda kiezers verhinderd om te stemmen moet het land daarop worden aangesproken, zo laat hij weten aan AP. Volgens de belangrijkste oppositiekandidaat Kizza Besigye, die eerder Museveni bestempelde als dictator, is het overduidelijk dat er geen vrije verkiezingen plaatsvinden in Oegenda.

“Wanneer de verkiezingen vrij een eerlijk verlopen zullen wij de eerste zijn die het respecteren. ook al zijn wij niet de winnaar. Maar wanneer het geen vrij een eerlijke verkiezingen zijn, dan moeten we ervoor vechten want dat is onze belangrijkste burgerplicht”.

Platleggen social media

In Oeganda is het voor mobiele gebruikers niet mogelijk om Twitter en Facebook te gebruiken. Dat heeft volgens het Oegandese commissie voor communicatie te maken met een bedreiging van de veiligheid in het land.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft hierover scherpe kritiek geuit. Zo laat Sarah Jackons, vice-directeur van Oost-Afrika bij Amnesty, weten aan AP.

“Zonder duidelijk geformuleerd veiligheidsprobleem is het platleggen niets meer dan censuur om Oegandezen te belemmeren bij de stembusgang”.

    • Huib de Zeeuw
    • Bas Tooms