Google en WhatsApp steunen Apple in FBI-privacyzaak

Apple-baas Tim Cook weigert de iPhone van een terrorist te kraken en krijgt nu steun van concurrenten.

Een Apple Store in Duitsland.
Een Apple Store in Duitsland. Foto Michaela Rehle / Reuters

Normaal zijn Google, Whatsapp en Apple concurrenten, maar nu hebben de technologiebedrijven elkaar gevonden in een zaak tegen de FBI. De CEO’s van Google en Whatsapp hebben zich achter het standpunt van Apple geschaard om niet mee te werken aan het ontgrendelen van de iPhone van een terrorist.

Een federale rechtbank oordeelde dat Apple de FBI moet helpen met het inbreken op de telefoon van één van de daders van de aanslag in San Bernardin. Bij deze schietpartij in de Verenigde Staten, in december 2015, vielen veertien doden.

Apple gaat tegen die uitspraak in hoger beroep. Volgens het technologiebedrijf zou het helpen van de FBI een gevaarlijk precedent scheppen. Apple-topman Tim Cook zei woensdag in een open brief dat hij niet zijn eigen klanten ging hacken.

“Verontrustend precedent”

Google-CEO Sundar Pichai reageerde op Twitter dat het verplichten van bedrijven om een telefoon van een klant te hacken een verontrustend precedent schept. “Het bericht van Tim Cook is belangrijk. Bedrijven dwingen om hun producten te hacken brengt de privacy van de gebruiker in gevaar.”

Twitter avatar sundarpichai sundarpichai 1/5 Important post by @tim_cook. Forcing companies to enable hacking could compromise users’ privacy

Pichai zei niet te beroerd te zijn om overheden toegang tot gegevens te geven als ze hier een legale verordening voor hebben. “Maar het hacken van de data en het toestel van een gebruiker is een ander verhaal.”

Ook Jan Koum, CEO van Whatsapp, schaart zich achter Apple. “We mogen niet toestaan dat dit de standaard gaat worden”, schrijft hij in een bericht op Facebook. Volgens Koum staat “onze vrijheid op het spel”.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet gisteren weten dat het slechts zou gaan om één iPhone en dat het bedrijf geen achterdeur hoeft te creëren voor alle iPhones. Volgens de CEO’s zou de software echter opnieuw kunnen worden gebruikt, ook op andere apparaten.

De open brief van Tim Cook: