Financieel specialisten ontwaken uit diepe winterslaap

De Tweede Kamer spreekt over coco’s. De woordvoerders Financiën staan te trappelen.

Winterslaap

Het laatste spannende debat dat de woordvoerders Financiën in de Tweede Kamer voerden, dateert alweer van 17 november vorig jaar. Toen betrof het de slepende behandeling van het Belastingplan 2016. Sindsdien hield de vaste Kamercommissie voor Financiën ogenschijnlijk een diepe winterslaap. Natuurlijk, de financieel specialisten waren heus nog wel aan het werk afgelopen weken, maar dat behelsde na het kerstreces niet veel meer dan wat reguliere procedurevergaderingen (waarin de post wordt doorgenomen en de debatagenda wordt vastgesteld), een kabbelend ‘AO’tje’ (algemeen overleg) over staatsdeelnemingen of een gemoedelijk commissie-uitje, onlangs nog naar de AFM en De Nederlandsche Bank.

Weer de wei in

Het duurde dus even, maar deze donderdag(avond) mogen de financieel specialisten de politieke wei weer in. Dan gaan zij in debat met minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de zogeheten coco’s van ING. Dat is een kwestie met meer dimensies. Is het belastingvoordeel van 350 miljoen euro per jaar dat de bank op deze converteerbare obligaties geniet ongeoorloofde staatssteun? Brussel heeft er vragen bij. Is het deugdelijk dat lobbyisten van ING de wetstekst die dit mogelijk maakte vrij letterlijk aan de minister dicteerden? En is het überhaupt wenselijk om vreemd vermogen fiscaal aftrekbaar te maken, terwijl over eigen vermogen belasting wordt geheven?

Warming-up

Twee Kamerleden staan zó te popelen om weer de arena in te gaan, dat zij hun strijd over deze kwesties alvast zijn begonnen. Henk Nijboer van de PvdA deed zijn warming-up zondag door te twitteren dat hij vreemd en eigen vermogen „gelijker” wil behandelen. „De coalitie was daartoe bereid”, maar er was helaas geen steun voor in de Eerste Kamer.

Wouter Koolmees (D66) reageerde verbaasd, „Nou Henk, volgens mij ging het iets anders...”

Hij plakte de stemuitslag erbij van een motie uit oktober over die gelijke fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen. Iedereen had ervoor gestemd, alleen regeringspartijen PvdA en VVD waren tegen. Motie verworpen.

Het was ooit onderdeel van de oorspronkelijke belastingherziening, riposteerde Nijboer, en dáár was D66 weer niet voor. „Jullie liepen helaas weg”, verwees hij naar de eerste onderhandelingen daarover in juni. Koolmees kondigde aan zijn motie nu opnieuw in te dienen, waarbij hij hoopt dat de PvdA haar „bereidheid” omzet in een voorstem.

    • Philip de Witt Wijnen