​‘Er zit niet veel vlees aan Lubbers’ botten’

Ger Beukenkamp  schreef het scenario van de vierdelige serie  Land van Lubbers. Zijn zoveelste televisieserie over een Nederlandse machthebber. Hoe doet hij dat? 

Huub Stapel en Karin Meerman als Ruud en Ria Lubbers

Ger Beukenkamp (70) schreef het scenario van Land van Lubbers, waarvan de eerste aflevering woensdagavond op televisie is. De opzet van de serie is een College Tour-achtige setting, waarin Lubbers (Huub Stapel met opplakwenkbrauwen) met studenten in gesprek gaat over zijn politieke verleden. Middels flashbacks ziet de kijker wat een jongere Lubbers (een rol van Guy Clemens) meemaakt. Dit is niet het eerste scenario van Beukenkamp over een machthebber uit het verleden. Eerder werkte hij onder andere aan Den Uyl en de Affaire Lockheed en Majesteit. In Land van Lubbers kijkt de voormalige premier terug op zijn bestaan als machtigste man van Nederland.

Wat is er interessant aan Ruud Lubbers? Zijn persoon of zijn politiek?

„Ik vond hem helemaal niet zo interessant, niet voor een dramaserie in ieder geval. Daarom heb ik ook meteen gezegd: we noemen de serie Land van Lubbers. Daarmee geef je meteen aan dat het ook over de politiek en de nationale toestanden gaat. Qua karakter zit er niet veel vlees aan Ruud Lubbers’ botten . Ik moest het echt een beetje aankleden, hem een privéleven geven en hem plaatsen in de politieke problemen waar hij voor kwam te staan.”

Hoe belangrijk is het dat de serie waarheidsgetrouw is?

„Strikt genomen kan ik me als scenarioschrijver veel permitteren, zolang het maar waarschijnlijk is. Je moet als kijker geloven dat het zo had kunnen gaan. Als het niet geloofwaardig is, dan wordt het krachteloos, satire.”

Net als in de tv-serie over Joop den Uyl speelt het gezinsleven een grote rol. Waarom?

„Het is natuurlijk een saving grace als zo’n meneer kinderen heeft, die functioneren als een huisparlement. Zij vertegenwoordigen de stem van het volk. Aan de hand van zo’n thuissituatie kun je het karakter, de emoties en de temperamenten laten zien. Het is ook een manier om te laten zien dat sommige ideeën heus niet alleen maar ontstaan in hooggestemde vergaderingen. Zo komt Ria Lubbers met het idee voor de autoloze zondagen.”

Met welk idee over Lubbers begon u met schrijven? Wat voor man moest hij worden?

„Ik wilde ontdekken wie hij was. Ik was nooit geïnspireerd door die man geraakt. Ik vond het een extreme pragmaticus. Waar haalt zo iemand zijn kracht, zijn ideeën, zijn verlangen vandaan? Dat is bij Lubbers een grote leegte. Dat vond ik shocking, maar wel de moeite waard.”

Dus u bent er eigenlijk nog niet achter wat Ruud Lubbers drijft?

„Ik weet wel wat hem niet dreef. Geld niet, persoonlijke ambitie niet. Hij is een probleemoplosser. Hij volgde de middelbare school bij de Jezuïeten. Hun motto is: ‘ik dien’. Welke ideologie zit daar achter? In ieder geval niet het katholicisme. Hij is nog een beetje links geweest, wilde zich aansluiten bij de PSP. Hij was van de oplossingen, niet van de idealen. Zoals hij ook in de serie zegt: ‘Als je huis in brand staat, is blussen toch geen ideaal?’ Zo zit hij in elkaar.”

Wilde Lubbers zelf meewerken?

„Avrotros heeft hem benaderd, maar daar is geen antwoord op gekomen. Ik geloof ook niet dat ik dat erg vind, ik praat eigenlijk nooit met de hoofdpersonen. Straks vind ik ze nog te aardig. Zijn dochter Heleen heb ik wel lang aan de telefoon gehad, en zoon Bart kwam ik toevallig tegen in het café. Ze zeiden geïnteresseerd in de serie te zijn, maar wilden niet meewerken.”

Lubbers heeft gezegd dat hij ook niet gaat kijken. Jammer?

„Daar geloof ik niks van. Natuurlijk gaat hij kijken. Al kan ik me ook wel voorstellen dat hij hier enigszins gegeneerd door is. Het komt natuurlijk wel dichtbij. Hij zal wel een beetje bang zijn voor de billenknijpaffaire bijvoorbeeld. Dat kan ik me wel voorstellen.”

De vierdelige serie Land van Lubbers is iedere woensdagavond om 20.25 uur te zien op NPO 2.

    • Jasper Veenstra