In beeld

Dit zijn de winnaars van de World Press Photo

De Australische freelancefotograaf Warren Richardson is dit jaar winnaar van de World Press Photo of the Year 2015, met - niet geheel verrassend - een beeld van vluchtelingen. Het is een foto met alleen maanlicht, van een vader en kind op de grens tussen Servië en Hongarije.
De winnaar van World Press Photo van het jaar 2015 is de Australische freelancefotograaf Warren Richardson. „Ik kon nauwelijks iets zien. Ik heb de foto bij maanlicht gemaakt.” Hij fotografeerde op 28 augustus vorig jaar, rond drie uur ’s nachts, een aantal Syrische vluchtelingen op het moment dat ze de grens overgaan in de buurt van het Servische plaatsje Horgoš richting het Hongaarse dorpje Röszke. Richardson maakte de foto vanaf de Servische zijde, de man die zijn kind aanpakt, staat aan de Hongaarse kant. „Het was pikkedonker. Ik kon geen zaklamp gebruiken omdat we misschien ontdekt zouden worden.” Volgens juryvoorzitter Francis Kohn, hoofd fotografie bij persbureau AFP, heeft de foto een enorme kracht vanwege de eenvoud van het beeld.
Warren Richardson
Eerste Prijs ‘General News, stories’. Sergey Ponomarev: serie over vluchtelingen. Groep arriveert met een bootje op Lesbos, Griekenland. 16 november, 2015, voor NYT.
Sergey Ponomarev
Derde Prijs ‘Long Term Projects’. David Guttenfelder: serie over Noord-Korea: Skyline van Pyongyang. 12 april, 2015
David Guttenfelder
Derde Prijs, ‘Nature, single’. Sergio Tapiro: uitbarsting van de Colima-vulkaan in Mexico, de opnameduur van de foto is 8 seconden. 13 december, 2015.
Sergio Tapiro
Tweede Prijs ‘Nature, stories’. Brent Stirton: serie over de ivoor-oorlog in Soedan. Een strijder van het Verzetsleger van de Heer. 17 nov., 2015, Getty Images/ National Geographic.
Brent Stirton
Tweede Prijs ‘People, stories’. Daniel Ochoa de Olza: serie over de Mayatraditie in Colmenar Viejo, Spanje. Jonge meisjes worden gekozen voor ‘Las Mayas’. 2015, voor AP.
Daniel Ochoa de Olza
Derde Prijs ‘Nature, stories’. Christian Ziegler: beeld uit de serie over bedreigde kameleons in Madagaskar. 16 november, 2015, voor National Geographic.
Christian Ziegler
Tweede Prijs ‘General News, stories’. Abd Doumany: Serie over Douma’s Kinderen. Een gewond meisje in een veldhospitaal in de stad Douma in Syrië. 12 augustus, 2015, AFP.
Abd Doumany
Eerste Prijs ‘Daily Life’. Kevin Frayer: China’s koolverslaving. Mannen in Shanxi in China met op de achtergrond een kolenfabriek. 26 november, 2015. Getty Images.
Kevin Frayer
Eerste prijs 'People, singles' Matic Zorman: kinderen bij een vluchtelingenkamp in Presevo, Servië.
Matic Zorman
Tweede prijs 'Spot News singles. Corentin Fohlen: Parijs, 11 januari, protesten na Charlie Hebdo. Corentin Fohlen voor Stern en Paris Match
Corentin Fohlen
Derde prijs 'People, singles'. Dario Mitidieri: groepsportret van een Syrische familie in een vluchtelingenkamp in de Bekaavallei in Libanon. De lege stoel representeert een afwezig familielid.
Dario Mitidieri