Derk Boswijk

Wie stemmen er op de PVV van Geert Wilders? En waarom doen kiezers dat? NRC-verslaggevers Steven Derix, Wubby Luyendijk en Joke Mat spraken in 2009 uitgebreid met twintig actieve Wilders-aanhangers. Hier: Derk Boswijk.

Foto Merlin Daleman
Foto Merlin Daleman PVV-stemmer Derk Boswijk.

Derk Boswijk (20)

Is: eigenaar van een bedrijf in bouwmanagement

Stemde eerder: PVV

Leest/kijkt: Telegraaf, NRC Handelsblad, Spits, vakbladen enhet NOS journaal

Opvallend: had al een eigen bedrijf voordat hij meerderjarig was

Teleurgesteld in: daadkracht van Balkenende in tijden van crisis

„Ik ben het met heel veel dingen van Wilders eens. Al zou ik sommige dingen misschien niet zo zeggen. De PVV is een beetje een one issue-partij, het gaat wel erg veel over de islam. Als je zegt dat het christendom zo tolerant is, dan moet je de islam ook tolereren, vind ik.

„Je ziet dat andere partijen steeds compromissen met elkaar moeten sluiten. Dan krijg je een slap aftreksel, waar ik me niet in kan vinden.

„Bij de laatste verkiezingen heb ik op Wilders gestemd. Over Europa ben ik het grotendeels met hem eens. Iedereen zei ‘nee’ tegen de Europese Grondwet, maar via het Verdrag van Lissabon krijgen we hem via de achterdeur binnen. Het gaat me te snel. Zometeen zijn er helemaal geen grenzen meer, nu al subsidiëren we de Polen. Mijn Poolse werknemers lachen er zelf ook om.

„Ik heb MBO-bouwkunde gedaan. Toen ik na twee jaar vroeg of ik extra les kon krijgen, werd ik uitgelachen. Al die MBO-opleidingen zijn een lachertje. Toch was van de allochtonen in de klas voor de Kerst al de helft afgehaakt. Ze hebben geen echte interesse, lang leve de lol, Nederland betaalt toch wel.

„Het ROC Scutos stond in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Op zich valt de wijk mee. Je kunt er gewoon over straat lopen. Maar sommige dingen vallen op. Ik had van mijn zelfverdiende geld eindelijk een klein autootje gekocht. Dan merk je ineens dat leeftijdgenoten in een dikke Mercedes rondrijden. Dan denk ik: hoe kan dat?

„Ik ben christelijk. Toen ik dat in de klas zei, werd ik bijna gestenigd. De discussie ging over de islam, en over de kruistochten. Die mochten van hen niet vergeleken worden met de jihad. Dat vonden ze beledigend. De jihad is geen agressie, maar zelfverdediging, vonden ze. De emoties liepen hoog op.

„Ik moet slikken wat zij zeggen. Maar als het een keertje andersom is, dan is het gelijk oorlog. Iemand had op zijn telefoon een ringtoon. Je hoorde Allahu Akbar, met op de achtergrond het geblaat van schapen. Toen was de wereld te klein.”

„Het gaat in essentie niet om de buitenlanders. Het gaat om grensoverschrijdend gedrag. Er zaten op mijn opleiding op het laatst nog twee Marokkaanse jongens, en een paar Turken. Dat waren aardige jongens. Dat frustreert nog het meest: dat ze het op zich wel kunnen, maar dat de meesten er gewoon lak aan hebben.

„Bij ons in Wilnis is iedereen vriendelijk. Ik kom vaak in de stad, en dan zie ik het verschil. De mensen passen zich slecht aan. Een buurman bij ons in de straat is met pensioen. Hij maait iedere week het gras, en hij wiedt het onkruid in de straat. Terwijl de gemeente dat eigenlijk moet doen. Als in Kanaleneiland iedereen zelf eens de handen uit de mouwen steekt, dan wordt de buurt veel leuker. Maar zij gooien alle afval zo op straat.

„De islam zie ik niet als het grootste probleem. In mijn werk ben ik veel met ambtenaren bezig. De ambtenaren, de bureaucratie dat is net zo’n groot probleem als de integratie. En het onderwijs, natuurlijk.

„Ik hoop dat Wilders compromissen moet gaan sluiten als hij in de regering komt. Zijn standpunten zijn soms extreem. Hij zegt dat de Koran een fout boek is. Voor mij is het ook niet meer dan een sprookje, maar als mensen dat willen lezen, moeten ze dat zelf weten. Je kunt niet gaan roepen dat het boek door de plee gespoeld moet worden.

„Weet je wat ik een afknapper vind aan Wilders? Dat hij nooit in het bedrijfsleven heeft gewerkt.”

    • Joke Mat
    • Wubby Luyendijk
    • Steven Derix