De paus mengt zich nu ook in de strijd: Trump geen christen

The Donald sloeg snel terug.

Foto: REUTERS

Paus Franciscus heeft zich in de Amerikaanse verkiezingsstrijd gemengd. De paus suggereerde na een bezoek aan Mexico dat de Republikein Donald Trump geen christen is. “Iemand die alleen aan muren bouwen denkt, waar dan ook, en niet aan het bouwen van bruggen, is geen christen”, zei de paus.

De paus werd aan boord van zijn vliegtuig gevraagd wat hij vond van Trumps plan om een muur te bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico. Trump wil met die muur, die volgens hem door Mexico betaald moet worden, illegale migratie stoppen. De paus bezocht de afgelopen dagen het grensgebied, waar jaarlijks tienduizenden mensen proberen de VS te bereiken.

Binnen tien minuten reageerde Trump met een schriftelijke verklaring. Hij noemt het “schandelijk dat een religieuze leider iemands geloof ter discussie stelt”. Trump: “Ze gebruiken de paus als een pion, ze moeten zich schamen.” Wie ‘ze’ zijn, maakte Trump niet duidelijk.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Response to the Pope:
https://t.co/iWDjTIQyhE

Religie speelt altijd een grote rol bij Republikeinse voorverkiezingen. Daarom kunnen de woorden van de paus gevolgen hebben voor de race. De paus is populair onder katholieke en protestantse kiezers. Maar onder de evangelische achterban, die een groot deel van het conservatieve electoraat vormt, is hij weinig geliefd. Trump is protestants, maar bezoekt vrijwel nooit een kerk. In tegenstelling tot Ted Cruz, Ben Carson en Marco Rubio stelt hij geloof zelden centraal in zijn campagne.

Wel heeft hij de steun van machtige christelijke leiders, en stelde hij het geloof van de diepgelovige senator Ted Cruz ter discussie. Vorige week schreef hij in een tweet: “Hoe kan Ted Cruz een evangelical zijn, terwijl hij zo vaak liegt en zo oneerlijk is?”