‘Dagelijks quotum migranten Oostenrijk strijdig met EU-wet’

Wat voor gevolgen een dergelijke schending van EU-wetgeving in de praktijk heeft, moet nog blijken.

REUTERS/Leonhard Foeger
REUTERS/Leonhard Foeger Migranten wachten bij een grensovergang tussen Oostenrijk en Slovenië.

De Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulus heeft het voornemen van Oostenrijk om een dagelijkse limiet op de instroom van migranten in te stellen, bekritiseerd. Het plan zou in strijd zijn met EU-wetgeving. Avramopoulus heeft zijn ongenoegen via een brief aan de Oostenrijkse regering geuit:

“Het Oostenrijkse plan is niet verenigbaar met Europese wetgeving. De Oostenrijkers zijn verplicht om asielverzoeken te behandelen, zonder dat er sprake is van een limiet.”

Avramopoulus toonde tegelijkertijd begrip voor de situatie waarin het land zich bevindt. Vorig jaar reisden 700.000 migranten via Oostenrijk verder door Europa; bijna 90.000 vroegen asiel aan:

“Het klopt dat Oostenrijk onder enorme druk staat en het klopt dat ze overweldigd zijn. Maar er zijn nu eenmaal bepaalde principes en wetten die alle lidstaten moeten respecteren.”

3.200 migranten per dag

Oostenrijk kondigde eerder deze week aan dat het vanaf vrijdag op dagelijkse basis niet meer dan 3.200 migranten toelaat. Daarnaast mogen er maar tachtig asielverzoeken per dag worden ingediend. Jaarlijks komt dat neer op 37.500; tot en met 2019 moet dat niet meer dan 127.500 zijn. Kanselier Werner Faymann heeft laten weten ondanks de kritiek door te gaan met het plan:

“Het is ondenkbaar dat Oostenrijk asielzoekers voor heel Europa opneemt. Na 100.000 vluchtelingen kunnen we niet tegen het Oostenrijkse volk zeggen dat het op de huidige manier doorgaat.”

Wat de gevolgen zijn van deze inbreuk op EU-regels, moet nog blijken. Vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van boetes of sancties tegen het land. Wel zal commissievoorzitter Juncker tijdens de EU-top die donderdag van start is gegaan, een ‘stevig’ gesprek voeren met Faymann.