Blogger ‘maakt punt’ en verwijdert alle woorden uit beroemde romans

Blogger Adam J. Calhoun verwijderde alle woorden uit zijn favoriete romans om de nadruk te leggen op een ondergewaardeerd onderdeel van onze taal: interpunctie.

Blogger Adam J Calhoun haalde de woorden aan negen van zijn meest favoriete romans. De overgebleven interpunctie zette hij in een diagram.
Blogger Adam J Calhoun haalde de woorden aan negen van zijn meest favoriete romans. De overgebleven interpunctie zette hij in een diagram. Screenshot uit artikel 'Punctuation in novels'

Letten lezers van romans, kranten en blogs teveel op woorden? Blogger Adam J. Calhoun vindt van wel. In het artikel ‘Punctuation in novels‘ zet hij uiteen waarom die fixatie met woorden onterecht is. Het leidt er volgens Calhoun namelijk toe dat we een cruciaal element over het hoofd zien dat onze woorden en zinnen in goede banen leidt: interpunctie.

Om punten, komma’s en aanhalingstekens eindelijk de aandacht te geven die ze volgens Calhoun verdienen, verwijderde hij de woorden uit negen van zijn favoriete romans. Hij schrapte ze onder andere uit beroemde klassieke romans uit de wereldliteratuur als James Joyce’s Ulysses, Mary Shelley’s Frankenstein en Lewis Carrols Alice in Wonderland.

new
Het resultaat is ‘morsecode’, schrijft Calhoun, ‘zowel betekenisloos en heel erg betekenisvol’.

De actie levert namelijk interessante resultaten op. Zo blijken puntkomma’s en dubbele aanhalingstekens zo goed als afwezig in Ulysses. Vooral het gemis van de dubbele aanhalingsteken is opvallend voor deze ‘gedachteroman’. En Ernest Hemingway en William Faulkner blijken geen groot fan te zijn van het uitroepteken. Het teken wordt weinig ingezet in respectievelijk A Farewell To Arms en Absalom, Absolom!. Bij de laatste roman is die conclusie geestig, gezien het uitroepteken in de titel.

De grootste minimalist is Cormac McCarthy, de Amerikaanse auteur van verfilmde romans als All The Pretty Horses, The Road en No Country For Old Men. Diens westernroman Blood Meridian (1985) blijkt te grossieren in punten, bezit wat komma’s en een aantal vraagtekens. Maar vier van de acht door Calhoun geturfde interpunctietekens blijken goeddeels afwezig: dubbele punten, dubbele aanhalingstekens, puntkomma’s en uitroeptekens. McCarthy’s roman telt dan ook twaalf woorden per interpunctieteken, het meest van alle door Calhoun gestripte romans.

    • Roderick Nieuwenhuis