Economie

Dit is waarom de goudprijs steeds meer schommelt

Foto ANP

De olieprijs is historisch laag, China hapert en banken hanteren opeens een negatieve rente. Als je dan toch ergens geld in wilt stoppen, doe het dan maar in goud. Dat is namelijk lekker veilig, toch? Samen met de economische onrust steeg de koers van goud in de afgelopen weken flink. Dit lijkt het traditionele beeld van goud als veilig alternatief voor andere investeringen - in tijden van crisis - te bevestigen. Maar dat ligt gecompliceerder, zegt Georgette Boele, valuta- en edelmetalenstrateeg bij ABN Amro.

Als je al het goud in de wereld op elkaar zou stapelen, dan zou het een kubus van 21 bij 21 bij 21 meter opleveren. De hoeveelheid waarin wordt gehandeld is dus overzichtelijk, maar de manier waarop wordt gehandeld is ingewikkelder geworden: er wordt steeds meer in gespeculeerd.

Drie vragen over de handel in een van de oudste betaalmiddelen ter wereld:

1. Wat bepaalt de goudprijs?

Zoals met bijna elke grondstof wordt de prijs bepaald door een samenspel van vraag en aanbod, zegt Boele. Producenten zorgen voor het aanbod, terwijl de vraag naar goud onder te verdelen is in de vraag naar fysiek goud en naar goud als financieel product

De vraag naar goud komt voor meer dan de helft voort uit de sieradenindustrie, een kwart van de totale vraag komt vanuit investeerders en het laatste gedeelte komt grofweg in gelijke mate vanuit centrale banken en de industriële sector.


De productie van goud vindt plaats in een groot aantal landen, verspreid over Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Azië. China is volgens de World Gold Council met een productieaandeel van rond de 15 procent de grootste goudproducent, terwijl West-Europa bijna niets produceert.

2. Wanneer wordt er in goud geïnvesteerd?

Voor 2000 was goud vaak een veilige haven waarin werd geïnvesteerd als de economie even tegen zat of als er ergens een crisis was, zegt Boele:

“Een investering in goud was in die tijd stabiel, maar niet enorm winstgevend. Sinds 2000 is het karakter van goud veranderd. Er werd langzaam steeds meer over goud gespeculeerd en het beleggerssentiment begon een grotere rol te spelen.”

Met name in het huidige economische klimaat wordt goud steeds vaker als een belegging gezien. Een van de oorzaken is volgens Boele de lage rente die banken nu uitgeven:

“De bescheiden opbrengst op een belegging in goud zijn nu hoger dan de rente-uitkeringen van obligaties of van spaardeposito’s. Goud wordt dan opeens een stuk aantrekkelijker voor investeerders.”

3. Wat betekent dit voor de toekomst?

De ‘karakterverandering’ van goud zorgt er volgens de Boele voor dat de prijs van de grondstof een stuk wisselvalliger wordt. Waar traditioneel gezien de prijs grootendeels afhankelijk was van de vraag en het aanbod naar het fysieke product, zijn er nu financiële producten bijgekomen. Schommelingen in beleggerssentimenten komen volgens Boele een stuk vaker voor dan grote schommelingen in de verhouding tussen vraag en aanbod naar het fysieke goud. En dat zorgt voor meer instabiliteit op de goudmarkt.

De vraag naar fysiek goud heeft echter nog altijd de grootste invloed op de goudprijs. Daarnaast ziet Boele landen en centrale banken nog altijd goud blijven inslaan als back-up betaalmiddel. De handel is veranderd, maar de toepassingen van goud zijn dus nog steeds hetzelfde.