Economie

Amazon helpt Indiase vakmensen uit armoede

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De 28-jarige Nadeem Sayed leeft als een koning in een van Mumbai’s sloppenwijken. Vroeger verdiende hij als maker van leren jassen zo’n 15 duizend roepi (200 euro) per maand. Nu hij zijn zelfgemaakte jassen en andere lederwaren op E-Bay, Amazon en andere sites verkoopt, haalt hij liefst 15 duizend dollar per maand op, schrijft Economic Times.

Voor Nadeem en andere handwerkers bieden e-commerce platforms ongekende mogelijkheden te groeien. Premier Narendra Modi wil meer producten in eigen land laten maken en verkopen, sites als E-Bay en Amazon kunnen die gemakkelijker in de markt zetten. Vakmensen als Nadeem profiteren van de Indiase e-commerceboom: ze kunnen hun spullen plots ver buiten hun eigen woonplaats verkopen.

Amazon helpt een handje mee. Het bedrijf startte een ‘Make in India’-winkel op zijn sites in de VS en India.

Chinese wapens vinden hun weg naar Afrika

Drones, straaljagers en tanks - Afrikaanse landen halen steeds vaker hun wapentuig uit China, schrijft de Nikkei Asian Review. Waarom ze dat doen? Vooral vanwege de prijs. Chinese militaire goederen zijn namelijk lekker goedkoop.

Vroeger maakten de Chinezen vooral Russisch militair materieel na. Nu ontwikkelen ze ook zelf nieuwe technologie en zetten dat in Afrika op de markt. Twee derde van de Afrikaanse landen werkt nu al met Chinees wapentuig en de populariteit neemt toe, zegt analist Joseph Dempsey.

Die populariteit merken de Chinezen op en ze proberen een graantje mee te pikken op de wereldwapenmarkt. Maakte China vroeger wapens voor de eigen defensie die het vervolgens ook buiten de grenzen verkocht, nu maakt het land wapens die volledig op de export gericht zijn.

President Indonesië over bureaucratie: Hasta la vista!

Praat met buitenlandse zakenmensen in Jakarta en binnen een paar minuten gaat het onvermijdelijk over vergunningen, regeltjes en andere red tape die de handel in de weg zitten. De Indonesische president Joko Widodo weet dat zijn land geen al te beste reputatie heeft wat dat betreft. Volgens de Jakarta Post zei hij over die regeldruk bij een bezoek aan Amerika: “Hasta la vista, baby!”

Jokowi wil de economie van zijn land opengooien en het makkelijker maken voor buitenlandse bedrijven zaken te doen. En dat moeten buitenlandse investeerders weten, vindt de president. Geen betere manier om dat voor elkaar te krijgen dan een pareltje van Schwarzenegger van stal te halen.

De economie van Indonesië is de grootste van Zuidoost-Azië. Jokowi, die anderhalf jaar geleden aan de macht kwam, beloofde bij zijn aantreden het land en de economie te moderniseren.