Zeker 28 doden bij aanslag in Ankara

Een autobom ging af bij een militair hoofdkwartier. Er raakten ook minstens 61 mensen gewond.

Een ambulance arriveert bij de plek van de aanslag in Ankara.
Een ambulance arriveert bij de plek van de aanslag in Ankara. Foto Umit Bektas / Reuters

Bij een zware explosie in Ankara zijn volgens vicepremier Numan Kurtulmuş zeker 28 mensen gedood, meldt persbureau Reuters. Volgens Kurtulmuş gaat het om een aanslag met een autobom. Er zijn ook minstens 61 gewonden gevallen.

De ontploffing vond plaats in het centrum van Ankara op 300 meter afstand van een militair complex, op het moment dat een konvooi bussen met soldaten passeerde. Ook het Turkse parlement, kabinetsgebouw en ministerie van Defensie liggen in de buurt, in de wijk Kızılay. Verschillende auto’s vatten vlam door de explosie.

Bussen met soldaten waren volgens de Turkse vicepremier het doelwit. Hij noemde het ook een “goed geplande aanslag”. Nog niemand heeft de aanslag opgeëist. Volgens een Turkse veiligheidsfunctionaris tegenover Reuters wijzen de eerste tekenen op een aanslag gepleegd door de PKK, maar Kurtulmuş zei daar nog geen informatie over te hebben.

Turkije schrijft de laatste tijd meer aanslagen toe aan de Koerdische beweging. Bij een aanslag in Zuidoost-Turkije op een politiebureau kwamen in januari zes mensen om.

Reacties

President Erdogan zei in een reactie:

“We zullen elke dag met meer standvastigheid ons gevecht doorzetten tegen pionnen die zulke aanvallen uitvoeren, die geen morele of menselijke grenzen kennen, en de krachten achter hen.”

Ahmet Davatoglu, de premier van Turkije, heeft een geplande trip naar Brussel afgezegd. Daar zou hij met verschillende regeringsleiders gaan praten over de aanpak van het migratieprobleem. President Erdogan stelde een reis naar Azerbeidzjan uit.

NAVO secretaris-generaal Rasmussen heeft de aanslag veroordeeld. De Duitse bondskanselier Merkel reageerde door te zeggen dat “wij als Duitsers jullie pijn delen.”

Zuiveren

Er is sinds december een grote legeractie gaande in de voornamelijk Koerdische regio in Zuidoost-Turkije. Erdogan heeft de afgelopen tijd regelmatig gezegd Turkije van de PKK te willen zuiveren. Ook Koerdische doelen in Syrië worden bestookt door Turkije, terwijl zowel de Koerden als Turkije terreurgroep Islamitische Staat (IS) als vijand hebben.

Vorig jaar oktober kwamen bij een aanslag in Ankara ruim honderd mensen om. Volgens Turkije zat IS daar achter. In januari werden elf mensen gedood bij een aanslag in Istanbul.