Wie vecht nou tegen wie in het Midden-Oosten? Ontdek het hier

In de interactieve infographic zijn in een oogopslag de geopolitieke relaties in het Midden-Oosten zichtbaar.

Fotostill uit infographic van de website informationisbeautiful

Het is zelfs voor experts bijna niet meer te volgen: wie vecht nou tegen wie in het Midden-Oosten? En wat zijn de belangrijkste onderlinge relaties in de regio? De Britse datajournalist David McCandless heeft die enorme berg aan informatie teruggebracht tot een zeer informatieve, interactieve infographic.

In eerste aanblik ziet het schema eruit als een bol vol kluwen. Het heeft wel iets weg van de satirische schets die de Libanese blogger Karl reMarks (pseudoniem) vorig jaar maakte over alle geopolitieke relaties in de regio.

remarks

Inzicht in belangrijkste brandhaarden

Wanneer je op een van de landen of groepen klikt, ontvouwen zich heel helder alle relaties die er zijn. Daarbij is er een onderscheid gemaakt tussen vijandige, gecompliceerde, goede economische- en vriendschapsrelaties. Ook geeft de site, die McCandless maakte met hulp van Univers Labs, uitleg over deze relatie.

Zo is de infographic zeer handig om meer inzicht te krijgen in de belangrijkste brandhaarden in de regio: Syrië, Irak en Jemen. Maar wees gewaarschuwd: bij Syrië staan maar liefst 19 landen en 4 (terroristische) groepen. Zo is wel in een oogopslag duidelijk dat het Syrische regime veel meer vijanden heeft - zoals Saoedi-Arabië, Turkije, Qatar en alle westerse landen - dan vrienden: Iran, Hezbollah, Rusland.

Over Islamitische Staat (IS) is het ondertussen wel duidelijk dat zij alleen maar vijanden hebben, maar dit schema geeft ook minder besproken ontwikkelingen weer. Zoals de vijandschap met Hamas, aangezien IS ook voet aan de grond probeert te krijgen in de Gazastrook. Toch ontbreken er ook belangrijke spelers in de infographic zoals Libië en alle groepen die daar aan het vechten zijn, waaronder ook IS. En juist die aanwezigheid van IS in Oost-Libië is voor de Amerikanen reden om serieus na te denken over een nieuwe interventie. Alsof de chaos in de regio niet al groot genoeg is.