WHO: ruim 50 miljoen euro nodig voor bestrijding zikavirus

President Obama vroeg het Congres deze maand al om 1,8 miljard dollar (omgerekend 1,6 miljard euro) vrij te maken.

Denguemuggen in een laboratorium in El Salvador.
Denguemuggen in een laboratorium in El Salvador. Foto Ernesto Benavides / AFP

Het comité voor noodsituaties van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ruim 50 miljoen euro nodig om het zikavirus te bestrijden, dat staat in een plan dat zij heeft opgesteld. Een deel van het geld is bedoeld om mensen te behandelen die het virus al hebben opgelopen of hebben gehad.

De WHO wil landen waar het zikavirus aanwezig is, ondersteunen door te helpen met het mobiliseren en coördineren van deskundigen en hulpmiddelen om het virus op te sporen en te bestrijden. Ook behoort het effectief communiceren van risico’s, het begeleiden van getroffenen, voorlichting over beschermingsmaatregelen en de ontwikkeling van vaccins tot de werkzaamheden.

Olympische Spelen

Er komen geen extra maatregelen voor sporters en supporters die naar Brazilië afreizen, waar de Olympische Zomerspelen worden gehouden dit jaar. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in de Tweede Kamer woensdag. De regels die voor reizigers gelden, zijn ook van toepassing op de sporters.

Obama

De Amerikaanse president Obama diende deze maand al een aanvraag bij het Congress in, om ruim 1,8 miljard dollar (omgerekend 1,6 miljard euro) vrij te maken voor de bestrijding van het virus. Dat geld moet naast opsporing en bestrijding deels dienen om zwangere vrouwen met lage inkomens te ondersteunen.

Zo verspreidt het virus zich

Het virus wordt verspreid door een muggenbeet. Voor zwangere vrouwen kan besmetting risicovol zijn, omdat het virus mogelijk de ontwikkeling van de baby beschadigt en zo kan leiden tot ernstige afwijkingen bij pasgeboren kindjes. Een verband tussen het virus en de neurologische afwijkingen is niet bewezen. Het virus zorgt in Brazilië voor de grootste problemen en ook in Colombia meldden zwangere vrouwen zich met klachten. Ook in andere landen in Midden- en Zuid-Amerika is het virus inmiddels opgedoken.

Wat is het zikavirus? Waar zijn er mensen besmet door zikamuggen? En wat zijn de symptomen? In onderstaande slideshow zie je het in onze infographics