Longreads

Wat Amerikaanse vrouwen echt vinden van wapens

Marie Claire onderzocht hoe vrouwen eigenlijk tegen wapens aankijken in de Verenigde Staten.

Een man bereidt zich voor om de trekker over te halen op de schietbaan van de schietclub Firing Line in Aurora, Colorado, die in de buurt is van de bioscoop waar vrijdag 21 juli 2012 een dodelijke schietpartij plaatsvond. De wapenverkoop in de staat steeg na de schietpartij flink.
Een man bereidt zich voor om de trekker over te halen op de schietbaan van de schietclub Firing Line in Aurora, Colorado, die in de buurt is van de bioscoop waar vrijdag 21 juli 2012 een dodelijke schietpartij plaatsvond. De wapenverkoop in de staat steeg na de schietpartij flink. Foto AP / Joshua Lott

De discussie rondom wapens loopt al jaren en laait zo nu en dan weer op vanwege de aankomende presidentsverkiezingen. Er vallen jaarlijks zo’n 33 duizend doden door wapengeweld, dat zijn negentig mensen per dag. Hoewel vrouwen net zo goed gaan stemmen, hoor je ze doorgaans een stuk minder over dit onderwerp, terwijl veel vrouwen (of hun man) wel een wapen in huis heeft.

De Amerikaanse tak van het vrouwentijdschrift Marie Claire onderzocht samen met het Harvard Injury Control Research Center hoe vrouwen tegen onderwerp aankijken in de Verenigde Staten en maakte een uitgebreide internetproductie met infographics en video’s. Bijna tweederde van hen vindt namelijk dat de wapenwet een belangrijk onderwerp moet zijn bij de komende verkiezingen.

‘Last time I saw her’

Naast de uitkomst van het onderzoek in cijfers, vertellen een aantal nabestaanden over hoe zij dierbaren verloren aan wapengeweld, wordt er verteld over de opmars van bendes met vrouwelijke leden en hoe de wapenlobby vrouwen probeert te trekken. Ook laat Marie Claire vrouwen aan het woord, die de andere kant laten zien en wel fan zijn van wapens.

De 16-jarige Katie Francis vertelt over haar sport: schieten

Hillary Clinton

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton pleit voor een strengere wapenwet, zonder het recht om een wapen te dragen teniet te doen. En dat er beter geluisterd moet worden naar wat vrouwen van het onderwerp vinden. Carly Fiorina, die de Republikeinse kandidaat wilde worden, maar haar campagne heeft gestaakt, schreef ook een brief.

Lees Women and Guns van Marie Claire (8.208 woorden, 33 minuten)