Voor eeuwig in het museum

Foto Philippe Wojazer/Reuters

Een prachtig, maar ook triest cadeau voor het Muséum national d’Histoire naturelle in Parijs. Dinsdag leverden ambtenaren van de Franse douane er een hele reeks opgezette dieren af: drie luipaarden, drie leeuwen, een reuzenkrokodil en nog tientallen kleinere dieren. Ze waren in de jaren tachtig geschoten in Afrika en in opdracht van de trefzekere jager, een inwoner van de Oost-Franse stad Besançon, overgebracht naar Frankrijk. De man liet ze opzetten en bewaarde ze in zijn huis. Na zijn overlijden zorgde zijn zoon voor de dieren. Vorig jaar kreeg de douane een tip over het illegale verblijf, want in strijd met de Conventie van Washington (betreffende de bescherming van bedreigde flora en fauna). De zoon kreeg een boete en de dieren hebben nu een prestigieus onderkomen.