Opinie

Regiovenster NOS Journaal lost dilemma NPO niet op

Cindy de Koning, regioanchor van het NOS Journaal.

Cindy de Koning, regioanchor van het NOS Journaal.

Richard Groenendijk wilde het aan het slot van zijn optreden bij Jinek (KRO-NCRV) toch even aan de orde stellen. Waarom was hij daar geïntroduceerd als „de Rotterdamse cabaretier”, terwijl je bij Youp van ‘t Hek of Sanne Wallis de Vries toch nooit het epitheton „Amsterdams” zult horen?

Eva Jinek had gelukkig een goede verklaring bij de hand. Groenendijk zat daar immers wegens zijn medewerking aan het typisch Rotterdamse theaterprogramma van Gerard Cox en Joke Bruijs over het zeer Rotterdamse nachtcafé de Oase Bar. En dat moet je dan toch even benoemen, niet waar?

Als Rotterdammers, Hagenaars en Utrechters zich al achtergesteld voelen door de nadruk van de media op Amsterdam en ‘t Gooi, hoe moet het Limburgers, Zeeuwen en Friezen dan wel niet vergaan?

Voor elke verguisde minderheid die de publieke omroep geacht wordt te bedienen, biedt de oceaan van zendtijd overdag uitkomst, als er toch bijna niemand kijkt. Sinds deze week bevatten de nieuwsbulletins op NPO1 van twaalf tot drie uur een vast regiovenster. Bij die gelegenheid zit er zelfs een heus regioanchor naast de Rik van de Westelaken of Dionne Stax van dienst. De eer valt in eerste instantie ten deel aan Cindy de Koning, bekend van het nieuws van Omroep Brabant, het regionale radioprogramma De Koning Te Rijk en een theatershow met Henk Krol.

Een greep uit de items van de twee eerste afleveringen: Rotterdamse oppositie heeft twijfels over twee nieuwe Maasbruggen; een bandenprikker in het Westland; discussie over subsidies van houtpelletkachels in Limburg; protest tegen een vrieshuis van Aviko in Steenderen; het koningspaar bezoekt de Volksabdij en het ZuidWestHoek College te Ossendrecht.

Ook al rukken de faits divers (meer steekwonden door Albert Heijn-bestekzegels) ook op in het Achtuurjournaal, bestrijding van de roekenoverlast in Noordlaren met een megafoon zul je er niet snel tegenkomen. Had de publieke omroep ooit het regionale journaal Van Gewest tot Gewest, nog vóór de komst van een omroep in elke provincie, nu bestaat er geen nationaal podium meer voor de reportages van al die regioverslaggevers.

De vraag is wel voor welke kijker dit interessant zou kunnen zijn. Persoonlijk ben ik dol op berichtgeving over de renovatie van de kasteeltuinen van Arcen en zes jaar cel voor de Nijmeegse gluurder, maar in het algemeen willen mensen alleen maar trivia horen uit hun eigen achtertuin.

Het is een onoplosbaar dilemma: grootstedelijke jongeren vinden de NPO te provinciaal en te sloom, inwoners van regio’s buiten Amsterdam en Hilversum zien juist te weinig van hun leefwereld terug. De laatste groep wordt nu tegemoetgekomen, maar de harde waarheid is dat we nauwelijks meer een gemeenschappelijke nationale cultuur delen.