Van der Steur: onduidelijk of Teevendeal strafbaar was

Minister kan niet vaststellen of het OM destijds de wet heeft overtreden bij het sluiten van deal met drugscrimineel Cees H.

Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Ard van der Steur kan niet vaststellen of het Openbaar Ministerie de wet heeft overtreden bij het sluiten van de ‘Teevendeal’ met drugscrimineel Cees H. De minister van Veiligheid en Justitie heeft op verzoek van de oppositie uitgezocht of het destijds, in 2000, strafbaar was om de schikking geheim te houden voor de Belastingdienst.

Bij het sluiten van de schikking door toenmalig officier van justitie Fred Teeven, waarbij Cees H. 4,7 miljoen gulden terugkreeg van zijn bevroren rekeningen in Luxemburg, werd geheimhouding afgesproken. Ook tegenover de Belastingdienst. Van der Steur herhaalt dat hij vindt dat dit niet goed was. Er was “geen enkele rechtvaardiging” om “de Belastingdienst niet te betrekken” bij de schikking, schrijft hij.

Maar de minister zegt dat hij niet kan vaststellen of het OM hiermee ook een strafbaar feit heeft gepleegd, bijvoorbeeld omdat het zou hebben meegewerkt aan witwassen of heling. Allereerst zou je dan moeten weten of Cees H. wel belastingplichtig was in Nederland. Dat is onduidelijk wegens een “gebrek aan gegevens” bij de Belastingdienst. Ten tweede is nooit door een rechter vastgesteld dat het geld op H.’s rekeningen crimineel geld was.

D66 vindt het antwoord van de minister “volstrekt onvoldoende”. Tweede Kamerlid Judith Swinkels: “De kernvraag was: mocht de overheid de afspraak maken om de schikking buiten het zicht van de Belastingdienst te houden. Die vraag is niet beantwoord.” Donderdag gaat de partij opnieuw vragen stellen.