Vader van meisje dat van flat viel daagt jeugdzorg

Er waren bij de Hoogeveense hulpinstanties diverse meldingen bekend van verwaarlozing van de achtjarige Sharleyne, blijkt uit een uitzending van Zembla.

In Hoogeveen viel vorig jaar juni een meisje van de tiende verdieping van een flat waar haar moeder woonde. De vader daagt nu jeugdzorg vanwege nalatig handelen.
In Hoogeveen viel vorig jaar juni een meisje van de tiende verdieping van een flat waar haar moeder woonde. De vader daagt nu jeugdzorg vanwege nalatig handelen. Foto Evert Elzinga/ANP

De vader van het achtjarige meisje Sharleyne dat vorig jaar overleed nadat ze van een flat viel, daagt het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente Hoogeveen voor de rechter. Hij is van mening dat de jeugdzorgers nalatig zijn geweest in hun handelen, zo stelt zijn advocate Liesbeth Poortman woensdagavond in het televisieprogramma Zembla.

Het meisje viel in juni ‘s nachts van de negende verdieping van een flat naar beneden. Ze werd rond 01.30 uur levenloos gevonden voor het gebouw. Haar 35-jarige moeder werd aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij haar dood. Het gezin bleek bekend bij de hulpverleningsinstanties.

Verwaarlozing

Sharleyne woonde op het moment van de val bij haar moeder en had een omgangsregeling met de vader. Zembla schrijft over documenten te beschikken waaruit zou blijken dat buurtbewoners, politie, de vader en de woningstichting verscheidene malen melding zouden hebben gedaan over de verwaarlozing van het meisje. Advocate Poortman daarover tegen persbureau ANP:

“Er waren signalen (…) dat haar moeder suïcidaal was, dat ze haar kind dagen achter elkaar alleen liet (…). Buren hebben gemeld dat ze het meisje midden in de nacht om hulp hoorden schreeuwen. En desondanks heeft jeugdzorg ruim drie jaar lang niets gedaan.”

Volgens deskundigen die in de uitzending aan het woord komen, heeft de vader een sterke zaak. “De overheid heeft gefaald in de bescherming van dit meisje. Er is nooit een ondertoezichtstelling uitgesproken, de Raad voor de Kinderbescherming is er nooit bij betrokken en Veilig Thuis-meldingen hebben niet tot onderzoek geleid”, stelt hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning.