Topbokser Pacquiao raakt sponsor Nike kwijt na homofobe uitspraken

Hij noemde op de Filippijnse tv homoseksuelen erger dan dieren, waarvoor hij al snel, tevergeefs, zijn excuses aanbood.

Pacquiao bij een verkiezingsbijeenkomst op de Filippijnen.
Pacquiao bij een verkiezingsbijeenkomst op de Filippijnen. Foto Janis Alano / Reuters

Topbokser Manny Pacquiao is door sportmerk Nike aan de kant gezet. Nike verbrak de sponsordeal nadat Pacquiao eerder deze week op de Filippijnse tv homofobe uitspraken deed, melden Amerikaanse media.

In een verklaring zegt Nike:

“We vinden de uitspraken van Manny Pacquiao walgelijk. Nike is sterk tegen welke vorm van discriminatie dan ook en heeft lange geschiedenis met opkomen voor de rechten van de LHBT-gemeenschap.”

In zijn gewraakte tv-optreden noemde Pacquiao homoseksuelen “erger dan dieren”:

“Heb je bij dieren ooit twee mannetjes of twee vrouwtjes gemeenschap met elkaar zien hebben? Als twee mannen of twee vrouwen bij mensen gemeenschap hebben, zijn ze erger dan dieren.”

Pacquiao bood snel zijn excuses aan op sociale media, maar het mocht niet baten. Hoeveel geld er met de sponsordeal gemoeid is, is niet bekend. De bokser was acht jaar lang een boegbeeld van Nike.

Twitter avatar mannypacquiao Manny Pacquiao I’m sorry for hurting people by comparing homosexuals to animals. Please forgive me for those I’ve hurt. God Bless! https://t.co/bqjRcWqp8R

‘Gevecht van de eeuw’

Pacquiao is bij niet-boksfans vooral bekend van zijn breed in de media uitgemeten gevecht vorig jaar tegen de Amerikaan Floyd Mayweather. Dat werd ‘het gevecht van de eeuw‘ genoemd, vanwege het miljoenenbedrag dat er mee gemoeid was.

Mayweather won. Pacquiao zei achteraf met een schouderblessure aan het gevecht te zijn begonnen. De Filippijn is ook politiek actief. Hij is verkozen in het Filippijnse Huis van Afgevaardigen en wil dit jaar meedoen aan de verkiezingen voor de senaat.